Home » Istorie » Un bârlog plin cu sute de mii de oase, inclusiv umane, a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită

Un bârlog plin cu sute de mii de oase, inclusiv umane, a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită

Publicat: 22.08.2021
Un bârlog plin cu sute de mii de oase, inclusiv umane, a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită
Credit foto: Stewart et al., AAS, 2021

O cantitate covârșitoare de oase animale, inclusiv rămășițe umane, a fost descoperită într-o peșteră antică din Arabia Saudită.

Peștera numită Umm Jirsan este, de fapt, un sistem vast de lavă aflat sub câmpurile vulcanice ale Harrat Khaybar din nord-vestul țării. Umm Jirsan se extinde pe 1,5 kilometri, astfel că este cel mai lung tub de lavă cunoscut din Arabia Saudită. Între pereții acestei peșteri impresionante, multe creaturi sălbatice și-au făcut de cap.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii descriu descoperirea a sute de mii de oase care aparțin de cel puțin 14 tipuri diferite de animale, precum vite, cai, cămile, rozătoare și altele. Unele dintre oase sunt chiar umane.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase”

„Acest tub de lavă de 1,5 kilometri este plin cu sute de mii de rămășițe animale frumos conservate. Însă, oare de ce?”, a spus Mathew Stewart, zooarheolog la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică din Germania.

Ei bine, potrivit cercetătorilor, cantitatea impresionantă de oase a fost cel mai probabil alcătuită de hiene dungate (Hyaena hyaena), ale căror rămășițe au fost, de asemenea, descoperite în peșteră, alături de excremente fosilizate, scrie Science Alert.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase, pe care le transportă în bârlog pentru a fi consumate, mâncate de pui sau păstrate pentru perioade de timp”, a explicat Stewart, adăugând că oasele din peșteră reprezintă o colecție de-a dreptul remarcabilă.

Acest vechi bârlog nu este doar o relicvă a trecutului îndepărtat

Totuși, acest vechi bârlog de hiene nu este doar o relicvă a trecutului îndepărtat. În timpul unei investigații anterioare a tubului de lavă în 2007, cercetătorii au auzit „mârâituri” în peșteră, ceea ce sugerează că Umm Jirsan rămâne și astăzi un loc preferat de hiene.

Este posibil ca alte tipuri de animale să fie alcătuit colecția impresionantă de oase, precum vulpi sau lupi. Însă, oamenii de știință spun că dovezile indică faptul că a fost vorba despre hiene. Lupii nu transportă oasele atât de departe de locul de vânătoare, iar vulpile nu pot transporta sau consuma cu ușurință prăzi atât de mari.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O peșteră din Germania, care ar fi conținut „oase de inorog”, găzduiește de fapt o comoară extrem de rară

Oase de 3.000 de ani dezvăluie cea mai veche victimă a unui rechin descoperită vreodată

Oasele unui nobil viking, dispărute de zeci de ani, au fost descoperite în arhivele unui muzeu

Oasele unui copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani au elucidat un mister care i-a neliniștit mereu pe arheologi

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult