Home » Știință » Un nou tratament pentru cel mai frecvent cancer la ochi

Un nou tratament pentru cel mai frecvent cancer la ochi

Un nou tratament pentru cel mai frecvent cancer la ochi
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.10.2021

Institutul Curie din Franța a anunțat că un nou tratament împotriva celei mai frecvente forme de cancer la ochi la adulţi a înregistrat rezultate încurajatoare.

Institutul Curie se ocupă de aproximativ două treimi dintre cazurile noi de acest tip cancer din Franţa, notează AFP.

Cu 500 până la 600 de cazuri noi pe an în Franţa, melanomul uveal se răspândeşte sub formă de metastaze (cel mai adesea în ficat) la unul din trei pacienţi.

Până acum nu exista o terapie cu adevărat eficientă în tratarea acestor metastaze. Pentru prima dată, un studiu clinic a demonstrat eficienţa unei noi molecule de imunoterapie, tebentafusp, în supravieţuirea pacienţilor diagnosticați cu acest cancer, melanomul uveal.

Tratamentul pentru cancerul la ochi a primit Autorizaţie Temporară de Utilizare

Rezultatele acestui studiu de fază 3 (ultima etapă a unor studii clinice), coordonat în Franţa de dr. Sophie Piperno-Neumann, medic oncolog la Institutul Curie, au fost publicate joi în revista New England Journal of Medicine.

Studiul realizat pe 378 de pacienţi arată că supravieţuirea la un an este de 73% pentru pacienţii care au primit tebentafusp, spre deosebire de 59% pentru ceilalţi pacienţi. În plus, 31% dintre pacienţii care au primit tebentafusp nu au recidivat la 6 luni, comparativ cu 19% dintre pacienţii care nu au fost tratați.

Tebentafusp, care stimulează o reacţie imunitară ţintită, poate fi utilizat la aproximativ 45% dintre pacienţi cu cancer la ochi (care au serotipul necesar pentru declanşarea acestei imunităţi anti-melanom).

Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare”, a explicat dr. Sophie Piperno-Neumann.

Disponibil în prezent cu ATU (Autorizaţie Temporară de Utilizare) la Institutul Curie şi în centrele care au participat la studiu, tebentafusp este posibil să fie mult mai accesibil în lunile următoare pentru pacienţii din Franța cu melanom uveal în metastaze.

Vă recomandăm să citiți și:

Un test de urină ar putea diagnostica din timp cancerul cerebral

Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 100 de ani despre cancer

Un ADN special din ochii bufnițelor ar putea funcționa drept o „super-lentilă” cu vedere nocturnă

Tratamentul cu molecule mici reduce apariția metastazei în cazul cancerului de colon

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase