Home » Știință » Imagini care te lasă fără cuvinte. Aurorele sau luminile polare, văzute de pe Stația Spațială Internațională

Imagini care te lasă fără cuvinte. Aurorele sau luminile polare, văzute de pe Stația Spațială Internațională

Publicat: 06.10.2021
Imagini care te lasă fără cuvinte. Aurorele sau luminile polare, văzute de pe Stația Spațială Internațională
Credit foto: ESA/NASA–Thomas Pesquet

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au parte de priveliști remarcabile cu Pământul în fiecare zi, însă un fenomenul aurorelor nu încetează niciodată să-i uimească.

Thomas Pesquet, astronaut al Agenției Spațiale Europene, a publicat imagini spectaculoase cu luminile polare de la 402 kilometri deasupra Pământului. Acestea sunt printre cele mai frumoase imagini cu aurore surprinse de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Imaginile, surprinse de Pesquet la data de 20 august, arată șuvoaie verzui deasupra planetei noastre, ajungând până la mare înălțime în atmosferă în apropiere de orizont, și dispărând în nuanțe roșiatice în depărtare. Sub spectacolul de lumini, norii învăluie oceanele.

Cum apar aurorele deasupra Pământului?

„O altă auroră însă aceasta este cu adevărat specială pentru că este atât de luminoasă. Luna Plină luminează partea umbrită a Pământului aproape la fel de bine ca lumina zilei”, a scris Pesquet pe o platformă de socializare online.

Astronautul nu a precizat ce regiune a planetei a surprins sau dacă era vorba despre aurora boreală sau australă, potrivit Science Alert.

În general, aurorele sunt rezultatul particulelor cu sarcină electrică de la Soare care lovesc planeta noastră. Particulele sunt trimise către polii Pământului de către câmpul magnetic, iar apoi interacționează cu particulele din atmosfera noastră.

„A fost fascinant să le văd cu ochii mei”

Acest flux de vânt solar, după cum este cunoscut fenomenul, învăluie mereu Terra, însă uneori erupțiile solare trimit cantități mai mari de particule, astfel făcând aurorele mult mai spectaculoase. Colega lui Pesquet, astronautul NASA Megan McArthur, a spus că și ea a fost uimită de luminile polare.

„Nu am fost surprinsă de aurore, însă m-a uimit faptul că au fost atât de spectaculoase. A fost fascinant să le văd cu ochii mei”, a spus McArthur.

Astronauții Pesquet și McArthur sunt așteptați să se întoarcă pe Pământ în luna noiembrie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini care-ți taie răsuflarea. Jocul fascinant dintre stele și luminile orașelor de pe Pământ

Un fenomen galactic spectaculos, creat în urma lansării misiunii Inspiration4 de către SpaceX

Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani

Aurore ultraviolete, observate pentru prima oară în jurul unei comete

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase