Home » Știință » Motivul oribil pentru care avem tendința să subestimăm suferința oamenilor mai săraci

Motivul oribil pentru care avem tendința să subestimăm suferința oamenilor mai săraci

Motivul oribil pentru care avem tendința să subestimăm suferința oamenilor mai săraci
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.01.2022

Potrivit unor noi experimente psihologice, oamenii cu statut socioeconomic relativ scăzut sunt mai respinși de cei din jur atunci când vine vorba de sensibilitatea la durere sau dificultăți.

Chiar și personalul medical nu acordă atât de multă atenție la suferința unei persoane dacă aceasta este needucată sau săracă, iar medicii ar putea prescrie chiar și mai puțin medicamente în astfel de cazuri.

Aceste rezultate ar putea explica de ce pacienții cu niveluri mai înalte de educație, venit sau statut social au tendința să primească îngrijiri medicale mai bune pentru o varietate de afecțiuni dureroase în Statele Unite ale Americii. Fără îndoială, există și probleme structurale, precum lipsa accesului la îngrijiri medicale, însă stereotipurile culturale par să joace un rol.

Durerea este un simptom incredibil de dificil de exprimat și interpretat. Deși experiența suferinței este universală, măsurarea durerii este subiectivă și interpretabilă în funcție de o gamă largă de prejudecăți umane.

Suferința femeilor, subestimată în mod constant, la fel ca și cea a minorităților

Până acum, numeroase studii au arătat că suferința femeilor este subestimată în mod constant, la fel ca și cea a minorităților. Statutul socioeconomic al unei persoane (SES) ar putea fi un factor adițional, iar un nou studiu este primul care a explorat această idee în detaliu.

După ce au desfășurat 10 experimente care au implicat peste 1.500 de participanți, cercetătorii au descoperit diferențe majore în modul în care oamenii au considerat și tratat durerea altei persoane, în funcție de nivelul de educație, ocupație și venit.

Spre exemplu, un ospătar a fost considerat a trece prin mai puțină durere decât un avocat, iar acest fapt a fost adevărat indiferent de sexul sau etnia pacientului din cazul de față, potrivit Science Alert.

Simpla cunoaștere a statutului socioeconomic ne poate influența

„Simpla cunoaștere a statutului socioeconomic al unui prieten sau străin (despre care cercetările sugerează că poate fi ușor dedus în urma indiciile verbale și nonverbale subtile) ar putea influența cât de multă durere este atribuită persoanei în cauză și cât de mult ajutor i se oferă”, a explicat Kevin Summers, psiholog la Universitatea din Denver, Colorado.

De asemenea, rezultatele experimentelor sugerează că oamenii tind să creadă că greutățile vieții „îi întăresc” pe cei care provin din medii socioeconomice împovărate, astfel făcându-i imuni la durere.

Bineînțeles, studiul a fost desfășurat în laborator. Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a stabili cum pot aceste experimente simple să fie aplicate la vizitele la medic sau evenimentele de urgență, însă rezultatele indică prezența prejudecăților.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un viitor sustenabil și fără sărăcie este posibil pentru întreaga omenire, cu niște condiții

Bogații planetei produc de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe Pământ

O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută

Românii, cei mai săraci europeni atunci când vine vorba de averea financiară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase