Home » Stiinta » Un studiu fără precedent arată că 1 din 3 persoane ar putea fi afectată de un fenomen psihologic numit misokinesia

Un studiu fără precedent arată că 1 din 3 persoane ar putea fi afectată de un fenomen psihologic numit misokinesia

09.11.2021
Un studiu fără precedent arată că 1 din 3 persoane ar putea fi afectată de un fenomen psihologic numit misokinesia
Sursa foto: Shutterstock

Atunci când cineva se tot foiește lângă tine, poate că te va enerva, distrage sau chiar aduce la disperare. Însă care este motivul?

Potrivit unui nou studiu fără precedent, senzațiile stresante declanșate de vederea altor persoane care nu stau liniștite (misokinesia) este un fenomen psihologic extrem de comun, afectând 1 din 3 persoane.

Numit „misokinesia”, ceea ce înseamnă „ura față de mișcări”, acest fenomen ciudat a fost foarte puțin studiat de oamenii de știință, însă a fost menționat în cercetările privind altă afecțiune similară, misofonia. Cea din urmă este o tulburare prin care oamenii devin iritați de anumite sunete care se repetă.

Misokinesia este oarecum similară, însă factorii declanșatori sunt în general mai vizuali, spre deosebire de cei asociați cu sunetul, au spus cercetătorii, potrivit Science Alert.

Cum poate fi definită misokinesia?

„Misokinesia este definită ca un răspuns afectiv sau emoțional puternic la vederea mișcărilor repetitive ale unei persoane, cum ar fi vederea cuiva care se foiește excesiv. În mod surprinzător, studiile științifice pe acest subiect sunt puține”, a explicat  Sumeet Jaswal, autor principal al noilor cercetări și student doctorand la University of British Columbia (UBC) din Canada.

În cadrul mai multor experimente care au implicat peste 4.100 de participanți, cercetătorii au măsurat prevalența misokinesiei în rândul unor studenți universitari și oameni din populația generală, analizând impactul asupra acestora și explorând motivele pentru care manifestă acele senzații.

„Am descoperit că aproximativ o treime au raportat un anumit nivel de sensibilitate asociată cu misokinesia la comportamentul repetitiv al altor persoane întâlnite în viața de zi cu zi”, au explicat cercetătorii.

Neuronii-oglindă ar putea juca un rol în sensibilitatea la mișcări repetitive

„Aceste rezultate susțin concluzia că sensibilitatea asociată cu misokinesia nu este un fenomen psihologic limitat la populațiile clinice, ci este o provocare socială comună și subestimată care este împărtășită de multe persoane în populația generală”, au adăugat cercetătorii.

Potrivit analizelor, misokinesia este strâns legată de sensibilitatea la sunete întâlnită la misofonie, însă nu întotdeauna. Fenomenul pare să varieze semnificativ de la un individ la altul, unii oameni prezentând sensibilitate scăzută la stimuli, în timp ce alții se simt foarte afectați.

Așadar, principala întrebare este: De ce poate fi o persoană care se foiește atât de enervantă pentru unii oameni?

„O posibilitate pe care dorim să o explorăm este faptul că neuronii-oglindă ar putea juca un rol. Acești neuroni se activează atunci când ne mișcăm dar și atunci când îi vedem pe alții că se mișcă. Spre exemplu, atunci când vezi pe cineva care se lovește, ai putea și tu să tresari, pentru că acea durere este oglindită în creierul tău”, a adăugat Jaswal despre fenomenul psihologic misokinesia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Interocepția, simțul ascuns ce poate determina starea noastră de bine

Primul studiu pe oameni care testează canabisul medical ca terapie împotriva cancerului cerebral

Un studiu a descoperit o legătură majoră între poluare şi problemele neuropsihiatrice

ADHD la adulți, asociată cu un număr șocant de boli printre care epilepsie, obezitate și demență

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult