Home » Știință » Misterioșii asteroizi bogați în metale care ar putea fi exploatate într-o bună zi

Misterioșii asteroizi bogați în metale care ar putea fi exploatate într-o bună zi

Publicat: 29.12.2021
Misterioșii asteroizi bogați în metale care ar putea fi exploatate într-o bună zi
Credit foto: Shutterstock

Noile cercetări realizate asupra asteroizilor bogați în metale dezvăluie informații despre originile și compozițiile acestor corpuri rare.

Asteroizii apropiați de Pământ (NEA) bogați în metale sunt rari, dar prezența lor oferă posibilitatea ca fierul, nichelul și cobaltul să poată fi exploatate cândva pentru a fi utilizate pe Pământ sau în spațiu.

O nouă cercetare, publicată în Planetary Science Journal, a investigat doi asteroizi bogați în metal pentru a afla mai multe despre originile, compozițiile și relațiile lor cu meteoriții găsiți pe Pământ, relatează SciTechDaily.

Se crede că acești asteroizi bogați în metale au fost creați atunci când nucleele planetelor în curs de dezvoltare au fost distruși la începutul istoriei Sistemului Solar.

16 Psyche, cel mai mare corp bogat în metale din Sistemul Solar

O echipă de studenți condusă de profesorul pentru știință planetară al Universității din Arizona, Vishnu Reddy, a studiat asteroizii 1986 DA și 2016 ED85 și a descoperit că semnăturile lor spectrale sunt destul de asemănătoare cu asteroidul 16 Psyche, cel mai mare corp bogat în metale din Sistemul Solar. Psyche, situat în centura principală de asteroizi dintre orbitele lui Marte și Jupiter, mai degrabă decât lângă Pământ, este ținta unei misiuni a NASA.

„Analiza noastră arată că ambii asteroizi au suprafețe cu 85% metal, cum ar fi fierul și nichelul și 15% material silicat, adică roci. Acești asteroizi sunt similari cu unii meteoriți din fier, pietroși”, a declarat autorul principal al studiului, Juan Sanchez.

Lucrarea a explorat, de asemenea, potențialul minier din 1986 DA și a constatat că acea cantitatea de fier, nichel și cobalt care ar putea fi prezentă pe asteroid ar depăși rezervele globale ale acestor metale.

Cel mai mare rezervor de corpuri mici din partea interioară a Sistemului Solar

Atunci când un asteroid este distrus, produce ceea ce se numește o familie de asteroizi, o grămadă de asteroizi mici care împărtășesc compoziții și căi orbitale similare.

Echipa a folosit compozițiile și orbitele asteroizilor 1986 DA și 2016 ED85 pentru a identifica patru posibile familii de asteroizi din regiunea exterioară a centurii principale, care găzduiește cel mai mare rezervor de corpuri mici din partea interioară a Sistemului Solar. Aceasta se întâmplă să fie regiunea în care se află majoritatea asteroizilor metalici cunoscuți, inclusiv 16 Psyche.

„Credem că aceste două mini Psyche sunt probabil fragmente dintr-un asteroid metalic mare din centura principală, dar nu 16 Psyche. Este posibil ca unii dintre meteoriții de fier și de piatră găsiți pe Pământ să fi provenit și din acea regiune din Sistemul Solar”, a spus David Cantillo, student la Departamentul de Geoștiințe.

Citește și: 

Un asteroid de mari dimensiuni se va apropia de Terra în mare viteză

Cea mai recentă prognoză NASA. Care sunt șansele ca asteroidul Bennu să lovească Pământul

Informații importante despre orbita periculosului asteroid Bennu, oferite de OSIRIS-REx

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase