Home » Știință » Paradoxul ciudat prin care ne dorim să interacționăm cu străinii. „Ființele umane sunt profund sociale”

Paradoxul ciudat prin care ne dorim să interacționăm cu străinii. „Ființele umane sunt profund sociale”

Paradoxul ciudat prin care ne dorim să interacționăm cu străinii. „Ființele umane sunt profund sociale”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.01.2022

În urma conversațiilor cu străini, mulți dintre noi simt că interacțiunea a fost jenantă și nedorită de ambele părți. Însă, ce-ar fi dacă nu este așa? Un nou studiu sugerează că dorința de a purta conversații profunde cu oameni noi este, de fapt, un sentiment comun.

Cercetătorii au desfășurat 12 experimente diferite care au implicat peste 1.800 de indivizi pentru a analiza atitudinea noastră la conversații și contacte, printre participanți numărându-se studenți, directori de companii și voluntari recrutați online.

„Conexiunea profundă cu alți oameni are tendința să facă oamenii mai fericiți, însă oamenii par să ezite să participe în conversații profunde. Acest paradox social ni s-a părut interesant. Dacă suntem mai fericiți atunci când interacționăm în profunzime cu alții, de ce nu o fac oamenii mai des în viața de zi cu zi?”, a explicat Nicholas Epley, om de știință la Universitatea din Chicago.

Acest paradox social are de-a face cu „așteptările prost calibrate”

Pe scurt, acest paradox social are de-a face cu „așteptările prost calibrate”. Cercetările efectuate de Epley și colegii săi au arătat că atât conversațiile profunde cât și cele superficiale cu străini au contribuit la o creștere a nivelului de plăcere și sentimentului de conexiune, mai mare decât se așteptau participanții la discuții.

În cazul tuturor experimentelor, conversațiile cu străini au fost mai puțin jenante și mai satisfăcătoare decât se așteptau participanții. Acesta a fost cazul în special pentru conversațiile profunde, care au rezultat în sentimente mai pronunțate de conexiune în comparație cu discuțiile despre subiectele mai superficiale.

Mai mult interes pentru dezvăluiri personale

În general, partenerii de conversație au arătat mai mult interes pentru dezvăluiri personale decât se aștepta persoana cealaltă. Studiul a analizat și discuțiile cu rude și prieteni, arătând că aici așteptările de grijă și interes sunt mai precise, potrivit Science Alert.

„Oamenii păreau să-și imagineze că dezvăluirea unui aspect personal sau important despre ei înșiși ar duce la priviri mirate și tăcere. În schimb, acest lucru nu a fost adevărat în timpul conversațiilor”, a spus Epley.

Ființele umane sunt profund sociale și au tendința să răspundă în mod similar în timpul conversațiilor. Dacă dezvălui ceva important sau profund despre tine, cel mai probabil vei primi la schimb același tip de informație, astfel ducând la o conversație mult mai benefică”, a adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Urmele fosilizate arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea

Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani

Oamenii care au joburi stimulante din punct de vedere mintal prezintă un risc mai scăzut de demență

Schimbul de cunoștințe între culturi, printre care utilizarea focului, a început înainte de oamenii moderni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase