Home » Istorie » Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani

Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani

Publicat: 21.09.2021

Un set de instrumente din oase vechi de 120.000 de ani a fost găsit în Africa de Nord. Acestea reprezintă cele mai solide dovezi din lume că oamenii confecționau haine încă din acele vremuri.

Originea îmbrăcămintei nu este bine știută pentru că blănurile, pielea și alte articole de îmbrăcăminte organice se degradează de-a lungul mileniilor. Însă instrumentele rezistă bine în evidența arheologică.

Potrivit jurnalului iScience, instrumentele au fost descoperite în urma unor săpături efectuate la depozite vechi de 120.000 până la 90.000 de ani din Peștera Contrebandiers, găsite de-a lungul coastei atlantice a Marocului modern. Antropologii au descoperit aproximativ 12.000 de fragmente osoase, dintre care peste 60 erau oase de animale care fuseseră sculptate, cioplite și modelate de oameni pentru a fi utilizate la confecționarea hainelor.

„Pe aceste instrumente osoase există striații care sunt rezultatul utilizării, iar strălucirea de la capete reprezintă dovada utilizării pentru piele. Instrumentele osoase cu această formă sunt folosite și astăzi pentru a pregăti blănurile, deoarece nu străpung pielea, nu o deteriorează și sunt durabile,” spune Dr. Emily Hallett, autorul principal al studiului de la Pan African Evolution Research Group și Max Planck Institut pentru știința istoriei umane, pentru IFLScience.

Au fost descoperite și oase de animale carnivore

Pe lângă aceste instrumente, cercetătorii au descoperit și oase de animale carnivore indicând că au fost utilizate pentru tăiere. Forma și modelele tăieturilor sugerează că nu au fost folosite pentru tranșarea cărnii, ci, cel mai probabil, pentru blana și pielea din care confecționau hainele.

Primii oameni din Peștera Contrebandiers jupuiau animale carnivore pentru a le lua pielea. În peșteră există trei specii de carnivore cu urme de jupuire pe oase: vulpea lui Rüppell, șacalul de aur și pisica sălbatică, potrivit Dr. Emily Hallett.

Pe baza datării, instrumentele ar putea avea o vechime de până la 120.000 de ani. Dar este posibil ca îmbrăcămintea să fi apărut mai demult. Hallet explică faptul că studiile genetice anterioare au arătat că păduchii de îmbrăcăminte s-au despărțit de strămoșii păduchilor de cap încă de acum 170.000 de ani, sugerând că hainele erau folosite pe scară largă atunci.

Instrumentele pentru confecționarea pânzelor nu au fost singurul semn al culturii umane complexe descoperite la Peștera Contrebandiers.  Cercetătorii ai mai descoperit și un dinte de balenă care aparține, probabil, unui cașalot.

Citește și:

De unde vin hainele europenilor? 30% sunt aduse din China

Un ritual șocant al oamenilor din Indonezia. Morții au fost dezgropați și au primit haine noi de la cei vii

Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut

Tatăl ei o obliga să poarte haine bărbăteşti pentru a-i ascunde identitate. Mai târziu şi-a părăsit soţul şi a ajuns să lupte cot la cot cu piraţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase