Home » Știință » Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021

Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021

Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Sursa foto: Fundația Nobel
Publicat: 11.10.2021

Premiul Nobel pentru Științe Economice din 2021 a fost acordat lui David Card, Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens. Sezonul Premiilor Nobel din 2021 a debutat luni, 4 octombrie. 

Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021, David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens, ne-au oferit noi informații despre piața muncii și au arătat ce concluzii despre cauză și efect putem deduce de pe urma experimentelor naturale. Strategia lor s-a răspândit și în alte domenii și a revoluționat cercetările empirice.

Cu ajutorul experimentelor naturale, David Card a analizat efectele pieței muncii asupra salariilor minime, imigrației și educației. Studiile sale de la începutul anilor 1990 au contestat gândirea convențională, astfel ducând la noi analize și informații adiționale. Rezultatele au arătat că, printre altele, creșterea salariului minim nu duce neapărat la mai puține locuri de muncă. Știm acum că veniturile oamenilor care au fost născuți într-o anumită țară pot beneficia de pe urma imigrației noi, în timp ce oamenii care au emigrat mai devreme riscă să fie afectați în mod negativ. Am realizat, de asemenea, că resursele din școli sunt mult mai importante pentru viitorul profesional al studenților decât s-a crezut inițial.

Concluzii precise despre cauză și efect cu ajutorul experimentelor naturale

Totuși, datele dintr-un experiment natural sunt dificil de interpretat. Spre exemplu, extinderea educației obligatorii cu un an pentru un grup de studenți nu va afecta pe toată lumea din acel grup în același mod. Unii studenți și-ar fi continuat oricum studiile, astfel, pentru ei, valoarea educației nu este adesea reprezentativă pentru întregul grup. Așadar, este posibil să ajungem la concluzii despre efectele unui an în plus de școală? În anii 1990, Joshua Angrist și Guido Imbens au răspuns la această întrebare. Cei doi au demonstrat cum pot fi deduse concluzii precise despre cauză și efect cu ajutorul experimentelor naturale.

Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice 2021. Sursa foto: Fundația Nobel

„Studiile lui Card și contribuțiile metodologice ale lui Angrist și Imbens au arătat că experimentele naturale sunt o sursă bogată de informații. Cercetările lor au îmbunătățit substanțial abilitatea noastră de a răspunde la întrebări cauzale, fapt ce a fost un beneficiu major pentru societate”, a declarat Peter Fredriksson, președintele Comitetului pentru Științe Economice.

În anul 1968, Sveriges Riksbank (Banca Centrală a Suediei) a stabilit un premiu în memoria lui Alfred Nobel, fondatorul Premiilor Nobel și inventator renumit. Premiul Nobel pentru Științe Economice a început să fie acordat în 1969.

Până acum, 52 de Premii Nobel pentru Științe Economice au fost acordate în fiecare an începând cu 1969, 25 de premii au fost acordate unui singur laureat, 20 pentru doi laureați și 7 pentru trei laureați.

Prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Științe Economice

Începând cu 1969, Premiul Nobel pentru Științe Economice a fost primit de 86 de indivizi. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Științe Economice este Esther Duflo, care avea 46 de ani atunci când a fost premiată în 2019. Pe de altă parte, cel mai bătrân laureat al Nobelului pentru Științe Economice este Leonid Hurwicz, care avea 90 de ani atunci când a fost premiat în 2007.

Prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Științe Economice a fost Elinor Ostrom, aceasta fiind premiată în 2009. Esther Duflo a fost a doua femeie laureată a Premiului Nobel pentru Științe Economice atunci când a fost recompensată în 2019. Medalia pentru această categorie a fost concepută de artistul și sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist și arată Steaua Nordului, emblema Academiei Regale Suedeze de Științe.

Premiul Nobel pentru Literatură și Nobelul pentru Pace, probabil cele mai așteptate categorii

Sezonul Premiilor Nobel din 2021 a debutat luni, 4 octombrie, odată cu anunțarea Nobelului pentru Medicină. Premiul a fost acordat lui David Julius și Ardem Patapoutian „pentru descoperirea receptorilor temperaturii și atingerii”. Probabil cele mai așteptate categorii, Literatură și Pace, au fost acordate în acest an laureaților care au avut un impact semnificativ asupra crizei refugiaților și au apărat libertatea de exprimare.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost câștigat de romancierul Abdulrazak Gurnah „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților”.

Totodată, Premiul Nobel pentru Pace din 2021 a fost acordat jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitry Muratov. Cei doi au fost recompensați „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pacea de durată”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

PREMIUL NOBEL pentru PACE 2021, acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE din 2021, acordat pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”

PREMIUL NOBEL pentru FIZICĂ 2021, acordat lui Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi „pentru contribuții fără precedent la înțelegerea sistemelor fizice complexe”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase