Home » Cultură » PREMIUL NOBEL pentru PACE 2021, acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov

PREMIUL NOBEL pentru PACE 2021, acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov

Publicat: 08.10.2021
PREMIUL NOBEL pentru PACE 2021, acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov
Sursa foto: Fundația Nobel

Premiul Nobel pentru Pace din 2021 a fost acordat lui Maria Ressa și Dmitry Muratov. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie.

Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace din 2021 „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pacea de durată”.

Ressa și Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia. În același timp, cei doi laureați îi reprezintă pe toți jurnaliștii care luptă pentru acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu probleme tot mai grave.

Laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2021. Sursa foto: Fundația Nobel

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a expune abuzurile de putere, violențele și autoritarismul din țara sa natală, Filipine. În 2012, Ressa a fondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalismul de investigație.

Maria Ressa, un apărător neînfricat al libertății de exprimare

Ca jurnalist și director executiv al Rappler, Ressa s-a dovedit a fi un apărător neînfricat al libertății de exprimare. Rappler și-a concentrat atenția asupra regimului controversat al președintelui Rodrigo Duterte și campaniei antidrog. Numărul de morți este atât de crescut încât campania se aseamănă cu un război împotriva populației țării. Ressa și Rappler au documentat modul în care social media este folosită pentru a răspândi știri false, pentru a hărțui opozanți și pentru a manipula opinia publică.

De zeci de ani, Dmitry Andreyevich Muratov apără libertatea de exprimare în Rusia în condiții extrem de dificile. În 1993, Muratov a fost unul dintre fondatorii publicației independente Novaja Gazeta. Încă din 1995, Muratov a fost redactorul șef al publicației timp de 24 de ani. Novaja Gazeta este astăzi cel mai independent cotidian din Rusia, având o atitudine critică față de putere. Stilul jurnalistic bazat pe fapte al cotidianului și integritatea profesională au făcut Novaja Gazeta o sursă importantă de informație despre aspectele cenzurabile ale societății rusești care sunt rareori menționate de alte publicații. Novaja Gazeta a publicat articole critice despre o varietate de subiecte, de la corupție și violența poliției și până la arestări ilegale, fraudă electorală și „fabrici de troll” folosite de forțele armate ruse atât pe plan național cât și internațional.

Jurnalismul independent, liber și bazat pe fapte este un protector împotriva abuzului de putere, minciunilor și a propagandei. Comitetul Norvegian pentru Nobel este convins că libertatea de exprimare și libertatea de informație ajută la asigurarea unui public informat. Aceste drepturi sunt cruciale pentru democrație și protejează împotriva războiului și conflictelor.

Premiul Nobel pentru Pace din 2021, ferm ancorat în prevederile din testamentul lui Alfred Nobel

Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm fraternitate între națiuni, dezarmarea și o lume mai bună. Așadar, Premiul Nobel pentru Pace din 2021 este ferm ancorat în prevederile din testamentul lui Alfred Nobel.

În noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat testamentul, alocând cea mai mare parte din averea sa unei serii de premii, Premiile Nobel. Așa cum a scris faimosul inventator, o partea avea să fie dedicată „persoanei care avea să facă cea mai importantă contribuție pentru fraternitatea dintre națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor și pentru organizarea sau promovarea congreselor pentru pace”.

Începând cu 1901, 101 de Premii Nobel pentru Pace au fost acordate. Premiul nu a fost acordat cu 19 ocazii, în anii 1914-1916, 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1939-1943, 1948, 1955-1956, 1966-1967 și 1972.

De ce nu a Premiul Nobel pentru Pace acordat în acei ani? În statutul Fundației Nobel este precizat faptul că „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat pentru anul viitor. Dacă nici în anul următor premiul nu poate fi acordat, banii vor fi adăugați la fondurile restricționate la Fundației”. În timpul Primului Război Mondial și a celui de-Al Doilea Război Mondial au fost acordate mai puține Premii Nobel.

Cine este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace?

Totodată, 69 de Premii Nobel pentru Pace au fost acordate unui singur laureat, 30 de premii au fost acordate pentru doi laureați, iar doar două premii au fost împărțite la trei laureați. Premiul Nobel pentru Pace din 1994 a fost acordat lui Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzhak Rabin. Totodată, premiul din 2011 a fost acordat lui Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee și Tawakkol Karman.

Motivul? În statutul Fundației Nobel este, de asemenea precizat că „un premiu în bani poate fi împărțit în mod egal între două lucrări, fiecare dintre acestea fiind considerată că merită un premiu. Dacă o lucrare premiată a fost produsă de două sau trei persoane, premiul va fi acordat împreună. Premiul în bani nu va fi împărțit, sub nicio formă, între mai mult de trei persoane”.

Până acum, 135 de laureați au primit Premiul Nobel pentru Pace, 107 fiind indivizi și 28 organizații. Comité International de la Croix Rouge (Comitetul Internațional al Crucii Roșii) a primit premiul de trei ori, iar Agenția ONU pentru Refugiați de două ori.

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, care avea doar 17 ani atunci când a fost recompensată în 2014. Pe de altă parte, cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat. Acesta avea 87 de ani atunci când a câștigat în 1995.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Programul Alimentar Mondial primește Premiul Nobel pentru Pace 2020

Greta Thunberg, propusă pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace

PREMIUL NOBEL pentru PACE 2019 a fost acordat lui Abiy Ahmed, prim-ministrul Etiopiei

Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel pentru pace

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase