Home » Știință » Coliziunea dintre două galaxii, surprinsă de Hubble. Și Calea Lactee va fuziona în viitor cu o galaxie

Coliziunea dintre două galaxii, surprinsă de Hubble. Și Calea Lactee va fuziona în viitor cu o galaxie

Credit foto: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton/J. Schmidt
Publicat: 14.10.2021

La aproximativ 100 milioane de ani-lumină depărtare, două galaxii oferă astronomilor o imagine a ceea ce se va întâmpla cu propria noastră galaxie, Calea Lactee.

Atât de apropiate încât sunt clasificate sub o singură denumire, Arp 91, galaxiile spiralate NGC 5953 și NGC 5954 se află în procesul de fuzionare, iar detaliile acestui eveniment sunt vizibile într-o nouă imagine surprinsă de Telescopul Spațial Hubble.

În timp, cele două galaxii se vor uni și vor deveni o mare galaxie eliptică, potrivit modelelor cu interacțiuni cosmice colosale. Exact asta se va întâmpla și cu galaxia Calea Lactee, atunci când aceasta va fuziona cu cel mai apropiat vecin galactic al nostru, galaxia spiralată Andromeda.

Fuziunile între galaxii nu sunt chiar nemaiîntâlnite în Univers

De fapt, fuziunile galactice nu sunt chiar nemaiîntâlnite în Univers. Spațiul este imens, însă galaxiile nu plutesc într-o mare de nimic. Acestea sunt adesea conectate prin filamente vaste de gaze intergalactice.

Omenirea a observat numeroase astfel de coliziuni galactice, însă acestea au loc într-un interval de 1 miliard de ani, astfel că o coliziune izolată nu va dezvălui procesul în întregime. Cu toate acestea, fiecare reprezintă un instantaneu al unui moment din proces. Astfel, prin studierea coliziunilor la nivel colectiv, astronomii pot reuni secvențele unui eveniment.

Arp 91 a ajuns în stadiul în care cele două galaxii nu au fost încât perturbate în mod semnificativ. Structurile spiralate au rămas, deocamdată, în mare parte intacte. Totuși, interacțiunea a declanșat o explozie de formare stelară în ambele galaxii, pe măsură ce gazul generează șocuri în norii de formare stelară moleculară.

Când va avea loc fuziunea dintre galaxiile Calea Lactee și Andromeda?

Mai mult, ambele galaxii au nuclee galactice active. Asta înseamnă că găurile negre supermasive din centrul lor devorează în mod activ material. Acest proces generează vânturi puternice ale găurilor negre care elimină gazul din jur, iar acesta produce șocurile care declanșează formarea stelară. Așadar, cele două galaxii sunt încă locuri aglomerate, potrivit Science Alert.

În cele din urmă, cele două galaxii vor fuziona, iar structurile lor spiralate se vor dizolva într-un tip de galaxie numit galaxie eliptică. Însă, acest moment va avea loc abia peste câteva sute de milioane de ani. Rămâne de văzut dacă omenirea va fi martoră la acest eveniment.

Fuziunea dintre Calea Lactee și Andromeda este chiar mai îndepărtată. Oamenii de știință au prezic că fuziunea va începe să se producă peste aproximativ 4,5 miliarde de ani. Totuși, nu trebuie să ne facem griji. Până la acel moment, omenirea va fi mai mult ca sigur dispărută, moartă sau complet de nerecunoscut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial Hubble a surprins „ochiul” uimitor al unei explozii stelare masive

O imagine incredibilă surprinsă de Hubble arată jeturi luminând spațiul în timpul unui fenomen rar

Hubble a detectat o planetă extraterestră ciudată, bogată în lava

O fotografie uimitoare făcută de Hubble dezvăluie o galaxie aflată pe moarte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase