Home » Știință » Un baston inteligent folosește tehnologia de la vehicule autonome pentru a ghida oamenii nevăzători

Un baston inteligent folosește tehnologia de la vehicule autonome pentru a ghida oamenii nevăzători

Un baston inteligent folosește tehnologia de la vehicule autonome pentru a ghida oamenii nevăzători
Sursa foto: Andrew Brodhead/ Stanford Uni
Publicat: 25.10.2021

Bastonul alb standard este un ajutor crucial pentru oamenii nevăzători sau cei care trăiesc cu deficiențe de vedere, însă până acum nu a beneficiat de actualizări moderne și ieftine, fapt ce a determinat un grup de cercetători să vină cu o soluție accesibilă.

Inspirându-se din tehnologia concepută pentru vehiculele autonome, oamenii de știință au creat un baston inteligent care poate identifica obstacole în mediul din jur și poate ghida utilizatorul astfel încât acesta să fie în siguranță.

În timpul testelor, bastonul inteligent a crescut viteza voluntarilor cu deficiențe de vedere cu până la 18%. Pentru cei 250 de milioane de oameni din lume care trăiesc cu deficiențe de vedere, această tehnologie ar putea însemna o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Bastonul inteligent se bazează pe tehnologia LIDAR

„Am dorit ceva mult mai prietenos cu utilizatorul, nu doar un baston alb cu senzori. Ceva care nu îți spune doar că un obiect se află în calea ta, ci și ceva care îți spune ce anume este obiectul și apoi să te ajute să te deplasezi în jurul obiectului”, a explicat Patrick Slade, inginer mecanic la Universitatea Stanford din California, SUA.

Bastonul inteligent se bazează pe LIDAR (Light Detection and Ranging), o tehnologie care folosește lasere pentru a detecta obiecte și ajusta distanța. Senzorii comuni pentru telefoanele inteligente (GPS, magnetometre, accelerometre și giroscoape) monitorizează poziția utilizatorului, viteza și direcția.

Cât despre partea de software, bastonul robotic folosește algoritmi de inteligență artificială, inclusiv localizare și cartografiere simultană (SLAM), o modalitate de a cartografia o zonă necunoscută în timp ce este monitorizată locația utilizatorului în acea zonă necunoscută.

În vârful bastonului, o roată motorizată și omnidirecțională poate ghida utilizatorul într-o anumită direcție și poate fi folosită pentru a ghida pe cineva până la o destinație precisă, cum ar fi o cafenea.

Cercetările echipei sunt open-source

„Noi dorim ca oamenii să dețină controlul, dar și să aibă un anumit nivel de ghidare pentrua se deplass cât mai sigur și eficient”, a declarat Mykel Kochenderfer, om de știință la Universitatea Stanford.

Aceasta nu este prima oară când tehnologia a fost implementată în bastoanele inteligente, însă modelele actuale sunt greoaie și costisitoare. Acest nou baston inteligent este ușor și poate fi disponibil pentru doar 400 de dolari, mai puțin de o zecime din costul unor bastoane inteligente deja existente.

Bastonul robotic a fost dezvoltat cu ajutorul oamenilor cu deficiențe de vedere, care au oferit „un feedback incredibil”. Multe decizii au fost luate în funcție de părerea voluntarilor care au folosit bastonul inteligent.

Deocamdată, bastonul rămâne un prototip. Totuși, cercetările echipei sunt open-source, astfel că oricine are resursele necesare poate construi propria versiune.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un inginer a construit un exoschelet activat prin voce pentru ca fiul său să poată merge

Un nou exoschelet, dezvoltat de o filială a Panasonic, se poate transforma într-un cărucior sau o trotinetă electrică

Cercetătorii avertizează că exoscheletele cauzează probleme pentru creierul purtătorului

Armata SUA testează o pereche de ghete exoschelet. Cum ar putea ajuta tehnologia soldații

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase