Home » Știință » Acești mici „monștri” din adâncurile mărilor nu sunt ce au crezut inițial oamenii de știință

Acești mici „monștri” din adâncurile mărilor nu sunt ce au crezut inițial oamenii de știință

Acești mici „monștri” din adâncurile mărilor nu sunt ce au crezut inițial oamenii de știință
Credit foto: Bracken-Grissom, Heather et al., Ecology and Diversity of Marine Decapods, 2021
Publicat: 28.12.2021

Descoperite în adâncurile Golfului Mexic, aceste creaturi reprezintă o colecție de bestii nelumești, unele pe care omenirea nu le-a mai văzut până acum.

Totuși, se pare că aceste creaturi bizare nu reprezintă, cu adevărat, o nouă specie. Cercetările au dezvăluit acum că acestea sunt forme juvenile și larve de creveți care trăiesc în unele dintre cele mai adânci și întunecate colțuri ale oceanelor.

„Multe specii evoluează printr-o serie de etape de larve, deseori reprezentând forme bizare și care nu pot fi diferențiate de omologii în etapă adultă”, au precizat Heather Bracken-Grissom, om de știință, și Carlos Varela, student la Universitatea Internațională din Florida. Oamenii de știință au încercat să identifice o colecție de specimene unice cu ajutorul testelor genetice.

O gamă largă de forme juvenile ale diferitelor specii de creveți din adâncuri

În noul lor studiu, Bracken-Grissom și Varela au comparat 14 specii juvenile și de larve cu omologii lor adulți folosind o tehnică care implică o comparare a segmentelor scurte de ADN extrase din specii cunoscute și necunoscute.

Înainte de acest studiu, cercetătorii nu știau aproape nimic despre etapele de larve ale 10 din cele 14 specii marine.

„Pentru multe grupuri, descrierile privind etapele de larve lipsesc sau nu există deloc, astfel că studiul reprezintă un prim pas pentru avansul diversității larvelor din adâncuri”, au adăugat Bracken-Grissom și Varela.

Cei doi oameni de știință au testat, măsurat și descris creaturile ciudate colectate în timpul expedițiilor făcute în nordul Golfului Mexic și apele adiacente, multe nefiind văzute până cum, iar altele care s-au dovedit dificil de studiat în laborator.

Astfel, analizele au dezvăluit o gamă largă de forme juvenile și larve ale diferitelor specii de creveți din adâncuri. În unele cazuri, cercetătorii au descoperit nouă sau mai multe etape de larve în cadrul aceleiași specii, potrivit Science Alert.

Larvele crustacee sunt importante pentru lanțul trofic

Unul dintre specimene, identificat ca membru al familiei Alvinocarididae de creveți, a fost găsit în ape mai adânci decât a fost descoperit înainte, la adâncimi de până la 1.000 de metri. Un alt specimen, formă juvenilă de Funchalia villosa, specie cunoscută pentru migrațiile zilnice, iese la suprafață pe timpul nopții pentru a se hrăni, de la adâncimi de aproximativ 2.600 de metri până la 50 de metri de la suprafață.

Larvele crustacee sunt adesea principala sursă de hrană pentru peștii migratori mari și mici, cefalopode și unele mamifere marine din adâncuri, „ceea ce înseamnă că sunt importante pentru lanțul trofic”.

Totuși, cercetătorii suspectează că aceste specii puțin cunoscute de creveți au mai multe etape de larve, fapt ce poate fi influențat de temperatura apelor mării, salinitatea și hrana consumată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire majoră despre diamantele aflate în adâncurile Pământului

Apariție rară. Un pește care își schimbă mereu forma, observat în adâncurile Oceanului Pacific

„Caracatița de sticlă”, o creatură foarte rară, întâlnită în adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific

Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase