Home » Știință » Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale
Credit foto: ESA/NASA–T. Pesquet
Publicat: 12.11.2021

Astronautul Thomas Pesquet de la Agenția Spațială Europeană a observat furtuna solară intensă de anul acesta de la bordul Stației Spațiale Internaționale și a surprins imagini deosebit de frumoase.

În timpul evenimentului rar, atmosfera planetei noastre a fost bombardată cu particule solare pe măsură ce steaua noastră a intrat în faza activă din ciclul său solar. Vremea spațială mai declanșează și fenomene naturale superbe, vizibile atât de la sol cât și de pe orbită.

„Am putut vedea cele mai puternice aurore de pe toată durata misiunii, deasupra Americii de Nord și Canadei. Lumini uimitoare mai înalte decât orbita noastră, iar noi am zburat chiar deasupra inelului central, unde și pulsații rapide peste tot”, a scris astronautul Thomas Pesquet despre eveniment.

Cum apar aurorele, luminile spectaculoase din atmosfera Pământului?

Aurorele sunt produse atunci când particule solare rămân blocate în magnetosfera Pământului, învelișul magnetic care înconjoară planeta. Unele dintre acele raze trec prin magnetosfera și se lovesc de atomii din atmosfera superioară a Terrei, astfel producând energie sub formă de lumini.

Cu alte cuvinte, miliarde de astfel de coliziuni produc aurore spectaculoase, scrie Futurism.

Activitatea Soarelui a atins un punct culminant în această toamnă

În această toamnă, activitatea Soarelui a atins un punct culminant, o perioadă cunoscută drept maximul solar, din timpul ciclului său de 11 ani. Această perioadă este cea mai activă, astfel că aurorele sunt mai frecvente.

Spectacolul este uimitor și atât de intens încât poate fi văzut atât de la sol cât și din zbor, încă o dovadă a faptului că atmosfera planetei noastre este imensă și puternică.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au cules primii ardei iuți crescuți vreodată în spațiu

După filmul pe Stația Spațială Internațională, rușii vor să facă unul pe Lună sau Marte

Imagini care te lasă fără cuvinte. Aurorele sau luminile polare, văzute de pe Stația Spațială Internațională

Imagini care-ți taie răsuflarea. Jocul fascinant dintre stele și luminile orașelor de pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase