Home » Știință » Anchetă lansată de FBI după ce mai multe fiole cu variolă au fost descoperite într-un laborator

Anchetă lansată de FBI după ce mai multe fiole cu variolă au fost descoperite într-un laborator

Publicat: 19.11.2021

În timp ce curăța un congelator dintr-o unitate de cercetare pentru vaccinuri din statul american Pennsylvania, un angajat a descoperit numeroase fiole cu eticheta „variolă”. FBI și CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) au lansat o anchetă în urma descoperirii.

Doar două laboratoare din lume, un laborator al CDC din Atlanta, Georgia și un laborator din timpul Războiului Rece din Rusia, pot deține în mod legal mostre cu acest virus mortal.

În incidentul recent, un număr total de 15 fiole, cinci cu eticheta „variolă” și 10 cu eticheta „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile împotriva variolei), au fost descoperite în unitatea companiei Merck. O alertă a fost trimisă la Departamentul de Securitate Națională la data de 16 noiembrie.

Una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute vreodată de omenire

„Nu există nicio indicație că cineva a fost expus la numărul restrâns de fiole congelate. Angajatul laboratorului care a descoperit fiolele purta mănuși și mască. Vom oferi detalii imediat ce acestea vor fi disponibile”, au declarat oficiali din cadrul CDC.

Variola este o boală extrem de contagioasă, fiind cauzată de două variante de virus, Variola major și Variola minor. A fost una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute vreodată de omenire, cauzând milioane de morți înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea virusului în 1980, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola, singura boala infecțioasă eradicată de pe planetă

Variola este singura boala infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural cunoscut fiind confirmat în Somalia în 1977, scrie Live Science.

Inițial, ancheta a implicat și carantinarea unității de cercetare. Alerta a mai subliniat că oficiali ai CDC urmau să ajungă la fața locului la 17 noiembrie pentru a muta fiolele la o altă unitate pentru testare.

Aceasta nu este prima oară când fiole de variolă sunt descoperite într-un laborator de cercetare. În 2014, angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate au descoperit șase fiole într-un depozit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

4 boli despre care omenirea a uitat datorită vaccinurilor

28 de virusuri antice necunoscute științei, găsite într-un ghețar tibetan

Mumii lituaniene dezvăluie detalii esenţiale despre variolă, boala care a ucis 300 de milioane de oameni numai în secolul XX

Caz neobişnuit de variolă. O femeie s-a infectat cu acest virus în timpul unor experimente

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase