Home » Știință » Locuitorii unui stat american, alarmați de planuri pentru deversarea apei radioactive în ocean

Locuitorii unui stat american, alarmați de planuri pentru deversarea apei radioactive în ocean

Locuitorii unui stat american, alarmați de planuri pentru deversarea apei radioactive în ocean
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.12.2021

Locuitorii din apropiere de Cape Cod, o peninsulă a statului american Massachusetts, sunt îngrijorați că peste 4,5 milioane de litri de apă radioactivă de la o centrală nucleară scoasă din uz vor fi deversați în apele din Golful Cape Cod.

Potrivit presei locale, o companie numită Holtec International a cumpărat centrala nucleară în 2019 ca parte dintr-o înțelegere de scoatere din uz. Reprezentanții Holtec au spus că deocamdată nu au luat o decizie în privința deversării apei radioactive.

„Am discutat asta cu statul, însă nu am luat o decizie deocamdată”, a spus Patrick O’Brien, purtător de cuvânt pentru Holtec.

Politicienii americani sunt revoltați. Senatorul Ed Markey din Massachusetts a criticat situația în luna septembrie. În 2019, senatorul a criticat dur Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA în urma deciziei de a excepta centrala nucleară de la dispozițiile pentru planuri de urgență.

„Potențialul pentru deversarea de poluanți și materiale periculoase în resursele noastre de apă este alarmant”

Senatoarea Susan Moran a declarat, de asemenea, că se opune oricărui plan de a deversa apa radioactivă în Golful Cape Cod și a solicitat ca Holtec să dezvălui ce planuri are pentru gestionarea în siguranță a deșeurilor periculoase. La începutul lunii noiembrie, Holtec a deversat accidental peste 32.000 de litri în apa din Golf, iar activiștii de mediu nu au foarte multă încredere în planurile de viitor ale companiei.

„Potențialul pentru deversarea de poluanți și materiale periculoase în resursele noastre de apă este alarmant”, a spus Moran, citată de Futurism.

„Nici măcar nu ar trebui să fie o opțiune deversarea apei radioactive aici”

Aceasta nu este prima oară când deversarea apei radioactive a ajuns subiect de dezbatere intensă, locuitorii din Japonia fiind furioși din cauza unei situații similare. Totuși, susținătorii proiectului din Japonia au declarat că oceanul va dilua radiația atât de mult încât deșeurile nu vor mai reprezenta un pericol pentru oameni și viața sălbatică.

Însă, Richard Delaney, președinte al Centrului pentru Studii Costale, a spus că deversarea apei radioactive nici nu ar trebui să fie subiect de discuție în Massachusetts.

„Noi monitorizăm calitatea apei din Golful Cape Cod de 20 de ani și există deja destul poluanți în Golf. Nici măcar nu ar trebui să fie o opțiune deversarea apei radioactive aici”, a explicat Delaney.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Statele Unite ale Americii susțin planul Japoniei de a deversa apa radioactivă de la Fukushima în ocean

Eben Byers, industriașul care a băut suc radioactiv până i s-au sfărâmat oasele și i-a ieșit maxilarul

Creștere bruscă a radioactivității deasupra Europei. Ce suspectează agențiile de monitorizare

Luna este radioactivă, iar asta poate pune în pericol viitoarele misiuni umane

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase