Home » Știință » „O colibă misterioasă”, descoperită de roverul Chinei pe fața nevăzută a Lunii

„O colibă misterioasă”, descoperită de roverul Chinei pe fața nevăzută a Lunii

Publicat: 07.12.2021

Ceva ciudat se petrece pe Lună. În timpul explorării craterului Von Kármán de pe fața nevăzută a Lunii, roverul Yutu 2 al Chinei a observat un obiect bizar la orizont. În imaginea foarte încețoșată se poate vedea o structură cubică într-un peisaj relativ lipsit de elemente.

În cadrul unei postări pe rețeaua socială Weixin, Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) a numit structura drept „o colibă misterioasă”.

„A fost oare o casă construită de extratereștri după prăbușire? Sau este o navă spațială a predecesorilor care au explorat Luna”, au scris oficialii în postarea oarecum ironică.

Există câteva indicii în privința identității cubului misterios de pe fața nevăzută a Lunii

Cel mai probabil, niciuna dintre explicații nu reprezintă răspunsul corect, însă știm că Luna are roci din abundență. Nu vom ști cu certitudine până când roverul Chinei va reuși să se aproprie de structura misterioasă, o distanță de 80 metri care va necesita două sau trei luni pentru a fi parcursă.

Credit foto: CNSA/CLEP

Asta pentru că roverul alimentat cu energie solară trebuie să-și oprească operațiunile pe durata nopții lunare, care durează două săptămâni, dar și atunci când Soarele este direct deasupra sa, pentru a preveni supraîncălzirea. De asemenea, roverul este nevoit să se deplaseze cu viteză redusă din cauza terenului accidentat și periculos al satelitului nostru natural.

Chiar și așa, există câteva indicii în privința identității cubului. Spre exemplu, ar putea fi vorba despre un crater de impact recent. Asta sugerează că obiectul bizar ar putea fi un bolovan excavat în timpul impactului, un fenomen observat anterior pe Lună, scrie Science Alert.

Nu este prima ciudățenie observată de roverul Yutu 2

Aceasta nu este prima ciudățenie observată de roverul Yutu 2 pe fața nevăzută a Lunii. În 2019, roverul a descoperit o substanță ciudată descris ca fiind „asemănătoare unei gel”. Substanța s-a dovedit a fi rocă lunară topită și transformată în sticlă în urma unui impact. Luna, nefiind protejată de o atmosferă, este lovită cu regularitate.

Dacă este vorba de un bolovan excavat de sub suprafața lunară, vom putea afla mai multe despre compoziția Lunii. Așadar, oamenii de știință de la CNSA așteaptă cu nerăbdare ca roverul să ajungă la „coliba misterioasă”.

Structura a fost observată de roverul Yutu 2 în ziua 36 de operațiuni lunare. Momentan, roverul se află în ziua lunară cu numărul 37, după aselenizarea din ianuarie 2019. Plănuite inițial pentru o durată de trei luni, roverul Yutu 2 și nava spațială Chang’e 4 se apropie acum de sfârșitul celui de-al treilea an de operațiuni și continuă să reziste.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O echipă de cercetători spune că Luna ar fi fost lovită de găuri negre în miniatură

NASA va trimite o sondă pe Lună în 2024 pentru a studia enigmaticele vârtejuri lunare

Rocile lunare colectate de China sunt mai tinere decât mostrele Apollo și nimeni nu știe de ce

Cum testează inginerii de la NASA costumele spațiale pentru viitoarele misiuni pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase