Home » Știință » O rocă misterioasă care orbitează Soarele pare să fi originat din apropierea Pământului

O rocă misterioasă care orbitează Soarele pare să fi originat din apropierea Pământului

Credit foto: Addy Graham/University of Arizona
Publicat: 18.11.2021

Potrivit unei noi analize, o rocă spațială de orbita Pământului de-a lungul Soarelui pare să fie alcătuită din același material ca Luna, astfel sugerând că s-a desprins la un moment dat de satelitul nostru. Însă, cum și când s-a produs acest eveniment rămâne un mister.

Roca este numită 469219 Kamoʻoalewa. Obiectul aparține de o clasă de asteroizi cunoscută drept asteroizi Apollo, care împărtășesc mai mult sau mai puțin orbita Terrei în jurul Soarelui. Însă, 469219 Kamoʻoalewa este și un cvasi-satelit, rămânând în apropierea Pământului pentru perioade îndelungate și multiple orbite.

Roca Kamoʻoalewa este mică, având un diametru de doar 46 până la 58 de metri, și poate fi văzută pe cer doar timp de câteva săptămâni în luna aprilie. Roca a fost descoperită abia în 2016.

Roca este alcătuită din aceleași elemente ca și Luna

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au folosit unul dintre cele mai puternice telescoape de pe Terra, Large Binocular Telescope de la Observatorul Internațional Mount Graham. În 2017, aceștia au obținut observații care au inclus spectrul asteroidului, adică tiparul distinct generat de modul în care Kamoʻoalewa reflectă lumina de la Soare.

Rezultatele inițiale au arătat că roca are un spectru foarte similar cu cel generat de rocile lunare aduse pe Pământ de misiunile Apollo și nu seamănă cu niciun alt asteroid. Asta sugerează că asteroidul este alcătuit din aceleași elemente ca și Luna, fapt ce i-a surprins pe oamenii de știință.

Abia în luna aprilie din 2021, cercetătorii au reușit să colecteze mai multe observații cu roca misterioasă. Acele observații s-au potrivit cu rezultatele anterioare. Dintr-un motiv necunoscut, asteroidul reflectă lumina mai degrabă ca Luna decât ca alți asteroizi.

O populație necunoscută deocamdată de asteroizi din apropierea planetei noastre

Există câteva posibile explicații pentru originea sa. O posibilitate este că a fost capturat pe orbita actuală dintr-o populație de asteroizi. Totuși, asta, potrivit savanților, este puțin probabil. Orbita lui Kamoʻoalewa, spre deosebire de alți asteroizi, deviază foarte puțin de la planul orbitei Pământului. Așadar, nu doar că asteroidul are aceeași perioadă orbitală ca Terra, dar și o înclinare foarte similară.

O altă posibilitate ar fi că roca a provenit dintr-o populație necunoscută deocamdată de asteroizi din apropierea planetei noastre, potrivit Science Alert.

Totuși, cea mai bună explicație, având în vedere informațiile actuale, este că Kamoʻoalewa a originat în sistemul Pământ-Lună, fie o bucată care s-a desprins în timpul unui eveniment de impact lunar sau un asteroid care s-a apropiat prea mult de Terra și Lună, acesta fiind dezintegrat de interacțiunile gravitaționale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance al NASA tocmai a colectat o mostră de rocă perfectă de pe Marte

Prima mostră de rocă marțiană a roverului Perseverance a dispărut. NASA explică ce s-ar fi întâmplat

Un meteorit „neobișnuit de mare” a luminat cerul Norvegiei. Unde s-ar fi prăbușit roca

Exoplanetele din Sistemul Solar ar putea fi făcute din diamante și rocă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase