Artemis 1, misiunea NASA pe Lună, amânată până în primăvara anului 2022 din cauza unei probleme la un motor

26 12. 2021, 13:00
Foto: NASA

Programul Lunar Artemis 1 nu va fi lansat până în luna martie 2022, cu o lună mai târziu decât fusese planificat anterior.

Agenția spațială a SUA vizează acum o lansare în martie sau aprilie 2022 pentru zborul său Artemis 1, o misiune fără echipaj în jurul Lunii și primul zbor al masivului său sistem de lansare spațială (SLS), scrie Space.com.

NASA plănuise anterior să efectueze zborul pe 12 februarie 2022, care este primul din programul Artemis care urmărește să readucă astronauții pe suprafața Lunară mai târziu în acest deceniu. Dar niște probleme în programul integrat de testare al misiunii au adus o nouă întârziere a programului.

„După efectuarea unei serii de inspecții și depanare, inginerii au stabilit că cel mai bun curs de acțiune este înlocuirea controlerului motorului, readucerea rachetei la funcționalitate și redundanță complete, continuând să investigheze și să identifice cauza principală”, au scris oficialii NASA într-un comunicat publicat vineri, 17 decembrie.

„NASA elaborează un plan și un program actualizat pentru a înlocui controlerul motorului, continuând în același timp testarea integrată și revizuirea oportunităților de lansare în martie și aprilie”, a adăugat agenția.

Racheta SLS include un booster central echipat cu patru motoare RS-25, fiecare cu un controler de zbor independent pe care NASA îl descrie drept „creierul” motorului. Fiecare dintre aceste controlere de zbor poate opera pe două canale pentru a oferi redundanță sistemului.

Artemis 1 trebuie să parcurgă o întreagă serie de teste înainte de lansare

La începutul acestui an, racheta Artemis 1 și-a testat cu succes procedura de lansare completă în timp ce era ancorată pe loc, dar acum unul dintre canalele unuia dintre controlere acționează greșit, de unde și decizia NASA de a înlocui sistemul.

Sistemul complet Artemis 1, incluzând atât racheta SLS, cât și nava spațială Orion, se află la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, fiind supus testelor finale înainte de lansare. Printre testele finalizate se numără proceduri care verifică modul în care sistemele de la sol comunică cu fiecare parte a hardware-ului misiunii.

Mai multe teste rămân de făcut înainte ca NASA să poată stabili o dată de lansare. Aceste elemente restante includ simularea procedurii de numărătoare inversă, umplerea rezervoarelor rachetei cu combustibil și instalarea sistemelor care vor anula zborul dacă ceva nu merge bine.

Punctul culminant al testării Artemis 1 înainte de lansare va fi ceea ce inginerii aerospațiali numesc o repetiție generală, în timpul căreia echipajele execută fiecare pas de pregătire a lansării, inclusiv umplerea rachetei cu combustibil.

NASA așteaptă ca acest test să aibă succes înainte de a stabili oficial la o dată de lansare.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă teorie sugerează că găurile de vierme ar putea fi scurtături stabile prin spațiu-timp

Un monstru uriaș, cunoscut în lumea întreagă, descoperit în constelația Săgetătorul

Noi cercetări arată ce se va întâmpla cu Pământul și planetele din jur pe măsură ce Soarele moare

Laserul de la Măgurele, exclus din proiectul paneuropean de cercetare ELI-ERIC