Home » Știință » Consumul de ciuperci ar putea reduce riscul de depresie

Consumul de ciuperci ar putea reduce riscul de depresie

Publicat: 10.01.2022

O analiză la scară largă pe consumul de ciuperci sugerează că acesta oferă persoanelor un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.

Asocierea este încă un mister și, deocamdată, autorii spun că datele trebuie interpretate cu prudență. Există întotdeauna o șansă ca rezultatele să fie o simplă corelație, mai ales că o creștere în ceea ce privește consumul de ciuperci nu pare ducă la o scădere și mai mare a șanselor de depresie.

Acestea fiind spuse, acesta este unul dintre primele studii observaționale mari despre consumul general de ciuperci și depresie. Include datele despre dieta și sănătatea mintală a peste 24.000 de adulți din Statele Unite din 2005 până în 2016.

Descoperirile nu fac diferențe între diferitele tipuri de ciuperci, dar sunt în concordanță cu mai multe studii clinice mici pe ciuperci Coama leului (Hericium erinaceus) care au descoperit că consumul anumitor tipuri de ciuperci poate ajuta la reducerea depresiei și a anxietății.

De ce poate fi consumul de ciuperci bun pentru sănătate?

Ciupercile Champignon (Agaricus bisporus) sunt ciupercile cel mai des consumate în SUA și sunt pline de potasiu, despre care se crede că ajută la reducerea anxietății. Despre alte ciuperci comestibile, cum ar fi Coama leului, este cunoscut faptul că conțin factori neurotrofici legați de sănătatea creierului, precum și agenți antiinflamatori, despre care se crede că ajută la atenuarea simptomelor depresiei.

Dar știința nutriției este un lucru complicat. Ciupercile au o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți care ar putea contribui la efectele lor aparent antidepresive. Descoperirea factorilor responsabili pentru acestea va necesita mai multe studii moleculare, clinice și epidemiologice.

Cu toate acestea, există un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de ergotioneină, aflat în ciuperci, pe care oamenii de știință îl au în vedere. Oamenii îl pot obține doar prin dietă, iar ciupercile îl au în cele mai mari concentrații dintre toate alimentele proaspete pe care le consumăm.

Consumul de ciuperci
Foto: Shutterstock

Consumul de ciuperci ar putea ajuta creierul

În modelele animale recente, s-a descoperit că acest antioxidant traversează bariera sangvină care separă creierul de restul corpului, ceea ce sugerează că ergotioneina ar putea avea un anumit efect asupra sănătății neurologice.

Alte modele animale sugerează că acest antioxidant joacă, de asemenea, un rol în sănătatea intestinului, unde există și neuroni care pot influența starea de spirit a unui individ. Rămâne de investigat dacă acest lucru este valabil și la oameni, scrie Science Alert.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de aminoacid ergotioneină, un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de oameni”, spune epidemiologul Djibril Ba, de la Penn State.

„Nivelurile ridicate de ergotioneină pot reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce, de asemenea, simptomele depresiei”, a adăugat epidemiologul.

Însă acest studiu nu este unul defitiniv

Totuși, aceasta este doar o potențială explicație. Mai multe cercetări în rândul cohortelor mai mari vor trebui să studieze ce este diferit la anumite ciuperci și modul în care aceste diferențe afectează în cele din urmă sănătatea umană.

Datele din acest caz au provenit din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA, în care participanții din întreaga țară au fost rugați să-și amintească câte ciuperci au mâncat în ultimele două zile. Depresia lor a fost apoi măsurată folosind un chestionar standardizat de sănătate a pacientului.

Asocierea observată între consumul de ciuperci și șansele mai mici de depresie a fost independentă de alți factori de confuzie, cum ar fi statutul social, statutul economic, factorii de risc pentru stilul de viață, boala auto-raportată și utilizarea medicamentelor.

Consumul de ciuperci, mijloc de reducere a depresiei și prevenire a bolilor

Oamenii la care a fost cel mai probabil consumul de ciuperci au fost femeile albe non-hispanice cu studii universitare, potrivit autorilor. Dar legătura cu depresia a fost clară doar atunci când au comparat consumatorii de ciuperci cu cei care nu mănâncă.

În cohorta de consumatori de ciuperci, cei care le-au mâncat foarte des nu păreau să prezinte beneficii suplimentare.

Într-o analiză suplimentară a datelor, autorii i-au comparat pe cei care au mâncat o porție de ciuperci pe zi cu cei care au mâncat o porție de carne roșie sau procesată. În mod interesant, substituția nu a fost asociată cu șanse mai mici de depresie.

„Aceste constatări evidențiază importanța potențială clinică și de sănătate publică a consumului de ciuperci ca mijloc de reducere a depresiei și de prevenire a bolilor”, concluzionează autorii. Studiul a fost publicat în Journal of Affective Disorders.

Vă recomandăm să citiți și:

Țigara electronică poate provoca disfuncție erectilă

Planta medicinală care ar fi la fel de eficientă precum ibuprofenul

Glicerina este sigură și eficientă în tratarea psoriazisului. Are un singur efect secundar

LSD și ciupercile halucinogene, asociate cu un risc redus de diabet și boli ale inimii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase