Home » Știință » Acvariul care le permite peștilor „să meargă pe uscat”, creat de cercetătorii israelieni

Acvariul care le permite peștilor „să meargă pe uscat”, creat de cercetătorii israelieni

Publicat: 11.01.2022
Credit foto: Givon et al., Behavioural Brain Research 2021

O echipă de oameni de știință israelieni a permis unui pește de aur să navigheze pe uscat sau, cel puțin, să controleze de la distanță un acvariu-robot pe roți.

Echipa de oameni de știință de la Universitatea Ben-Gurion a proiectat un „vehicul operat de pește” (FOV) special: un cărucior cu patru roți care include un computer, un sistem LIDAR și un rezervor de apă din plexiglas de dimensiuni nu foarte mari, toate într-un efort de a pune abilitățile de navigație ale mai multor pești de aur la încercare, deoarece sistemul informatic a transpus mișcarea peștilor în mișcarea vehiculului.

Acest acvariu-robot a fost construit pentru a studia abilitățile de navigare

Rezultatele au fost uimitoare: peștii aurii au reușit să mute FOV într-o zonă țintă pentru a primi o mică recompensă sub formă de hrană pentru pești.

La început, mulți dintre pești au avut nevoie de 30 de minute pentru a-și găsi ținta, evitând piste false și fundături de-a lungul drumului, dar până la sfârșitul experimentului au ajuns la punctul țintă în mai puțin de un minut.

Peștii aurii pot avea un simț al direcției surprinzător de excelent

Concluzia? Peștii aurii pot avea un simț al direcției surprinzător de excelent, chiar și în afara zonei lor de confort apos, scrie Futurism.

„Aceste rezultate demonstrează modul în care un pește a putut să-și transfere reprezentarea spațiului și abilitățile de navigare într-un mediu terestru complet diferit, susținând astfel ipoteza că posedă o calitate universală care este independentă de specie”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor, publicată în revista Behavioral Brain Research.

Înseamnă asta că am putea în curând să vedem pești gonind pe autostradă într-un acvariu-robot? E foarte puțin probabil.

Vă recomandăm să citiți și:

Un medicament pentru diabetul de tip 1 ar putea înlocui injecția

Un medicament pentru cancer, obținut din „fungi de omidă” din Himalaya, a obținut rezultate promițătoare în studiile clinice

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2021, acordat lui David Julius și Ardem Patapoutian „pentru descoperirea receptorilor temperaturii și atingerii”

„Genele creativității” le-au permis oamenilor să cucerească lumea întreagă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase