Home » Știință » Peștii care comunică prin semnale electrice și își planifică pauzele într-un mod similar oamenilor

Peștii care comunică prin semnale electrice și își planifică pauzele într-un mod similar oamenilor

Peștii care comunică prin semnale electrice și își planifică pauzele într-un mod similar oamenilor
Credit foto: Tsunehiko Kohashi/ Washington University in St. Louis
Publicat: 16.06.2021

Pălăvrăgeală constantă nu este cea mai bună metodă de comunicare. Un repaus înainte de a spune ceva important îi poate face pe cei din jur să asculte și să fie mai atenți la ceea ce spui. Iar asta nu este un truc pe care doar oamenii l-au descoperit.

Broaștele și păsările folosesc pauzele în comunicarea lor, iar, după cum se pare, „peștii-elefant” (Gnathonemus petersii) folosesc tăcere în moduri similare.

Sub apă, acești pești de apă dulce comunică prin pulsuri slabe de electricitate, iar noi cercetări au arătat că informațiile trimise de pești sunt marcate prin pauze bine puse la punct.

Atunci când au fost așezați în perechi, „peștii-elefant” au generat în mod activ pauze în semnalele electrice înainte să trimită o explozie de pulsuri electrice. În izolare, peștii au făcut asta mult mai puțin, ceea ce sugerează că este o trăsătura a comunicării speciei.

Astfel de momente de liniște ar împiedeca pești din jur să devină atât de obișnuiți cu fluxul constant de semnale electrice și să nu mai poată auzi ceea ce se spune. În schimb, o pauză de aproximativ o secundă ar putea permite unui „pește elefant” să primească viitoare mesaje.

Primul studiu care propune un model celular pentru aceste pauze

„Descoperirile noastre arată că exploziile de semnale au tendința să aibă loc imediat după pauze, iar acest comportament este similar cu oamenii care fac o pauză înainte de a transmite un mesaj cu un conținut ridicat de informații”, au scris autorii studiului.

Aceasta nu este prima oară când cercetătorii observă cum „peștii-elefant” iau pauze în timpul comunicării prin semnale electrice. De fapt, alți pești electrici, fac același lucru în timpul ritualului de împerechere. Acestea fiind spuse, noul studiu este primul care propune un model celular care ar putea explica aceste pauze.

Folosind înregistrări intracelulare, cercetătorii au descoperit că, de fapt, creierul „peștilor-elefant” este mai ușor de stimulat după o scurtă perioadă de liniște, potrivit Science Alert.

„Interesant este faptul că intervalele de timp relevante pentru pauze în comunicarea umană sunt aproximativ similare cu cele din comunicarea electrică a peștilor-elefant, având loc într-un interval de sute de milisecunde până la secunde”, au adăugat oamenii de știință.

Fenomenul cunoscut drept „depresie sinaptică”

Asta sugerează un proces celular similar atât în creierul peștilor cât și în cel al oamenilor, iar autorii studiului cred că știu despre ce este vorba. Atunci când receptorii din creier sunt stimulați în continuu, sinapsele devin cu timpul tot mai slăbite, astfel reducând activitatea circuitelor senzoriale.

Fenomenul este cunoscut drept „depresie sinaptică” și este ceea ce permite creierul animalul să învețe care semnale sunt mai importante.

Atunci când cercetătorii au stimulat artificial creierul peștelui electric cu un semnal constant, aceștia au observat că circuitele senzoriale au produs răspunsuri tot mai slabe. O pauză scurtă, pe de altă parte, a permis neuronilor să se recupereze, „astfel maximizând impactul mesajelor senzoriale” atunci când comunicarea a fost reluată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

Motivul pentru care evoluția a șters complet o parte a sistemului imunitar al acestor pești

Parazitismul sexual: Ritualul bizar de împerechere al peștilor pescari

Extinderea canalelor maritime duce la  popularea lor cu specii de pești invazive

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase