Home » Știință » Cum ar putea rocile de pe Pământ să ajute roverul Perseverance în misiunea sa pe Marte

Cum ar putea rocile de pe Pământ să ajute roverul Perseverance în misiunea sa pe Marte

Cum ar putea rocile de pe Pământ să ajute roverul Perseverance în misiunea sa pe Marte
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 18.02.2022

Inginerii care se ocupă de roverul marțian Perseverance al NASA au amenajat o zonă de testare la Jet Propulsion Laboratory, unde exersează găurirea rocilor, cu ajutorul unui duplicat al burghiului existent pe rover. Experimentul vine în contextul în care prima mostră a lui Perseverance a fost distrusă, în loc să rămână intactă.

Atunci când roverul marțian Perseverance al NASA a încercat să colecteze prima sa mostră de rocă în august anul trecut, rezultatul a marcat o supriză pentru echipa misiunii, căci tubul de eșantionare al roverului a rămas gol.

La scurt timp, Perseverance a reușit să adune cu succes o mostră de mărimea unei bucăți de cretă dintr-o altă rocă. Echipa a concluzionat că prima rocă aleasă era atât de sfărâmicioasă, încât burghiul de percuție al roverului a pulverizat-o probabil, scrie Phys.org.

Inginerii vor să înțeleagă de ce „Roubion” s-a transformat în praf

Totuși, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud, care gestionează misiunea, vor să înțeleagă de ce prima mostră, supranumită „Roubion”, s-a transformat în praf. Oamenii de știință și inginerii misiunii au desfășurat campanii de testare extinse pe zeci de tipuri de roci înainte de lansare, dar nu au văzut niciuna care să reacționeze ca Roubion. Așa că a fost demarată o nouă campanie de testare.

„Dintre rocile pe care le-am văzut, Roubion a avut cele mai multe dovezi de interacțiune cu apa”, a declarat Ken Farley de la Caltech, cercetător de proiect al Perseverance. „Acesta este motivul pentru care s-a destrămat”.

Rocile alterate de apă pot fi mai susceptibile de a se destrăma. Ele sunt, de asemenea, foarte valoroase pentru oamenii de știință care se ocupă de Perseverance. Apa este unul dintre elementele cheie ale vieții – cel puțin pe Pământ – motiv pentru care Perseverance explorează craterul Jezero.

Cu miliarde de ani în urmă, Jezero conținea un lac alimentat de un râu, ceea ce îl face un loc ideal pentru a căuta acum semne de viață străvechi. Perseverance colectează mostre pe care viitoarele misiuni le-ar putea aduce pe Pământ pentru a fi studiate.

Perseverance a capturat șase mostre din roci foarte erodate și alterate de apă

Astfel, echipa roverului a primit permisiunea de a analiza roci în Rezervația Ecologică Santa Margarita. Echipa a căutat roci care să umple o zonă geologică privilegiată, destul de erodate pentru a fi asemănătoare cu Roubion, dar nu atât de fragile încât să se destrame la cea mai mică atingere. În cele din urmă au selectat o jumătate de duzină de roci.

Următorul pas a fost testarea la JPL. Unul dintre locurile în care se întâmplă acest lucru este Laboratorul de simulare a materialelor extraterestre. Astfel, pentru testarea rocilor asemănătoare cu Roubion, echipa a lucrat cu un burghiu de construcție, nu un burghiu de carotaj, împreună cu alte unelte și  a folosit un duplicat al burghiului Perseverance.

În urma testului, au observat că și eșantioanele fragile încă mai pot rezista burghiului percutant. Totuși, când echipa a redus forța de percuție pentru a evita pulverizarea eșantionului, burghiul nu a putut pătrunde la suprafață.

În urma acestor teste, inginerii se consideră mult mai bine pregătiți pentru situația în care vor găsi mai multe roci ca Roubion.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Avem locuri de vizitat și roci de observat”. Roverul Perseverance a parcurs o distanță record pe Marte

Cel mai mare organism de pe Pământ este devorat încetul cu încetul de cerbi

O nouă planetă a fost detectată în jurul stelei Proxima Centauri

Racheta aflată pe traiectorie de coliziune cu Luna nu aparține SpaceX. Un astronom ar fi comis o eroare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase