Home » Știință » „Avem locuri de vizitat și roci de observat”. Roverul Perseverance a parcurs o distanță record pe Marte

„Avem locuri de vizitat și roci de observat”. Roverul Perseverance a parcurs o distanță record pe Marte

„Avem locuri de vizitat și roci de observat”. Roverul Perseverance a parcurs o distanță record pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 10.02.2022

Roverul Perseverance se descurcă de minune pe Marte, potrivit oamenilor de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

Misiunea a doborât deja un record de distanță pentru roverele trimise pe Planeta Roșie. La data de 4 februarie 2022, roverul Perseverance a efectuat cel mai lung drum completat într-o singură zi marțiană, sau „sol”, reușind să acopere o distanță de 245,76 de metri.

Recordul a fost deținut până acum de Opportunity, un alt rover al NASA, care a traversat 214 metri într-o singură zi în 2015.

„După doar câteva luni de explorare, sunt în mișcare. Mulțumită funcției mele de self-driving, pot acoperi distanțe mai mari într-o singură zi. Avem locuri de vizitat și roci de observat”, arată un mesaj publicat pe pagina misiunii Perseverance.

Roverul Perseverance se pregătește acum pentru o nouă călătorie

Roverul a rămas în același loc timp de câteva săptămâni pentru a remedia o problemă cu o mostră de rocă ce rămăsese blocată temporar în instrumentele sale. Acum, problema a fost rezolvată, iar Percy se ocupă de operațiuni de ultim moment înainte să pornească într-o altă călătorie de mai mulți kilometri până la o deltă din apropiere.

Sursa foto: NASA

„Echipa științifică lucrează din greu și pregătește următoarea etapă de operațiuni științifice care ne va duce la o delta vestică”, arată un anunț NASA din 31 ianuarie.

Deltele sunt zone în care apa a curs cândva pe Marte, iar acum ar putea reprezenta medii propice pentru colectarea de mostre bogate în microbi antici, potrivit Space.

Echilibrul perfect între staționarea într-un singur loc și deplasarea roverului

„Pentru a ne pregăti, echipa a desfășurat observații pe distanță lungă cu deltele și straturile de-a lungul crestei Artuby, atât cu instrumentul Mastcam-Z, cât și cu SuperCam”, mai arată anunțul.

Totodată, oamenii de știință trebuie să găsească echilibrul perfect între staționarea într-un singur loc pentru efectuarea colectării de mostre și deplasarea roverului în alte zone de pe Marte.

În cazul predecesorului Curiosity, spre exemplu, existau mereu dezbateri despre cum ar putea fi roverul condus către destinația sa finală, anume Muntele Sharp (Aeolis Mons). De asemenea, Curiosity descoperea frecvent indicii ale existenței apei în regiuni mai plate, astfel că cercetătorii erau nevoiți să facă și popasuri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a observat „ceva ce nu a mai văzut nimeni” în rocile de pe Marte

Prima mostră de rocă marțiană a roverului Perseverance a dispărut. NASA explică ce s-ar fi întâmplat

Roverul Perseverance s-a blocat. Ce dificultăți a întâmpinat vehiculul trimis de NASA pe Marte?

Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase