Home » Știință » Poți muri dacă ești lovit în testicule? Iată ce spune știința

Poți muri dacă ești lovit în testicule? Iată ce spune știința

Publicat: 27.02.2022

Cu siguranță este dureros să fii lovit în testicule. Dar poate o lovitură în acest loc sensibil să fie fatală?

Probabil destul de mulți bărbați și-au pus această întrebare la un moment dat în viața lor, iar răspunsul, pe scurt, este: da, însă doar în situații excepționale.

Cel mai vechi caz al unui bărbat care a decedat pentru singurul motiv că a fost lovit în testicule datează din 1843.

Să fii lovit în testicule este dureros, dar nu și mortal

„În unele părți ale Germaniei, există un obicei barbar în cazurile de ceartă, de comprimare violentă a testiculelor. M. Schlesier, din Peitz, relatează un caz de moarte subită cauzată de o astfel de rană. Pacientul a căzut la pământ, a fost cuprins de convulsii violente și a murit în câteva minute”, se arată în raportul cazului, citat de IFL Science.

Din păcate, raportul de caz nu a oferit prea multe detalii despre mecanismul prin care lovitura în testicule i-a produs moartea bărbatului și nici despre motivul pentru care zdrobirea testiculelor adversarilor a devenit un obicei. Cu toate acestea, unele cazuri mai recente au venit cu câteva informații.

Vestea bună este că o rănire a testiculelor este puțin probabil să te omoare.

„Traumele genitale externe sunt neobișnuite și rareori pun viața în pericol, dar necesită o evaluare promptă pentru o gestionare adecvată”, se arată într-un raport din Urological Clinics of North America, adăugând că leziunile zonei pot provoca „consecințe devastatoare pe termen lung ale calității vieții din punct de vedere fizic, psihologic și funcțional ”.

Mecanismele prin care leziunea testiculară ar putea duce la moarte sunt prezentate în alte câteva rapoarte de caz.

Însă există câteva cazuri în care trauma testiculară a dus la deces

Într-unul dintre cazuri, un tânăr de 18 ani și-a rănit testiculele în timp ce mergea cu bicicleta. La două luni după incident, a avut dureri severe în partea stângă a scrotului, precum și febră. Medicii au raportat că adolescentul a murit în cele din urmă din cauza sindromului de răspuns inflamator sistemic, un răspuns exagerat de apărare a organismului la rănire și șoc medical.

Un al doilea caz este despre un bărbat care a fost lovit în testicule de o mașină, acesta decedând înainte de a ajunge la spital. În timpul autopsiei, echipa a atribuit moartea lui unui hematom care acoperea tot scrotul.

„Deși au fost făcute încercări de către medici experți din unitatea de primiri urgențe, aceștia nu l-au putut resuscita”, a scris echipa în International Journal of Medical Toxicology and Forensic Medicine.

„În cursul obișnuit al naturii, nici o altă rănire asupra corpului nu a fost suficientă de una singură pentru a provoca moartea. Examinarea scrotului la autopsie a relevat amploarea rănii. În acest caz, trauma scrotului a fost suficientă pentru a provoca decesul”, se mai arată în raport.

Organele genitale masculine sunt puțin predispuse la răni

Din fericire, echipa observă că „organul genital masculin [este] mai puțin predispus la răni, deoarece este o structură anatomică mobilă”, adică dacă ești lovit în penis sau într-unul dintre testicule, acesta poate scăpa de impactul complet datorită faptului că se mișcă.

Principalul mecanism prin care leziunile testiculelor ar putea cauza moartea este dat de lipsa unui tratament adecvat.

„Da, ruptura testiculară provoacă leziuni care, dacă nu sunt tratate, pot duce la moartea țesutului. Această moarte a țesuturilor duce la necroză și poate duce în cele din urmă la moarte. Rareori!”, a spus un medic.

Ca și în cazul altor răni, cere sfatul unui medic dacă crezi că simptomele justifică acest lucru, în acest fel nu vei ajunge să fii un alt caz rar de bărbat decedat după ce a fost lovit în testicule.

Vă recomandăm să citiți și:

Microbii din intestine, sau microbiomul, ar putea fi responsabili pentru obezitate

Un studiu sugerează că sângele tinerilor poate fi secretul pentru longevitatea celor bătrâni

Un bebeluș născut prematur, cu o șansă de supraviețuire mai mică de 1%, a intrat în Cartea Recordurilor

Gemenii identici au amprente similare?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase