Home » Știință » Ce spun porcii atunci când grohăie? Inteligența artificială ne-ar putea răspunde

Ce spun porcii atunci când grohăie? Inteligența artificială ne-ar putea răspunde

Publicat: 11.03.2022

Cercetătorii au pus la lucru puterea inteligenței artificiale pentru a afla cum se simt și ce spun porcii, pe baza grohăitului lor.

Oamenii de știință cred că traducătorul AI din limbajul porcilor în cel uman, care transformă toate sunetele emise de aceștia în emoții, ar putea fi folosit pentru a monitoriza automat bunăstarea animalelor și pentru a deschide calea pentru un tratament mai bun al animalelor în ferme și în alte locuri.

„Am antrenat algoritmul pentru a traduce ce spun porcii. Acum avem nevoie de cineva care dorește să dezvolte algoritmul într-o aplicație pe care fermierii o pot folosi pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor lor”, a spus dr. Elodie Briefer, un expert în comunicarea cu animalele, care a coordonat munca la University of Copenhagen.

Cercetătorii au încercat să traducă ce spun porcii studiind mii de înregistrări de la sute de indivizi

Lucrând alături de o echipă internațională, Briefer a antrenat o rețea neuronală pentru a afla dacă porcii trăiau emoții pozitive, cum ar fi fericirea sau entuziasmul, sau emoții negative, cum ar fi frica și suferința, folosind înregistrări audio și date comportamentale de la porci din diferite situații, de la naștere până la moarte.

Scriind în revista Scientific Reports, cercetătorii descriu modul în care au folosit AI pentru a analiza semnăturile acustice a 7.414 sunete de porci înregistrate de la peste 400 de animale. În timp ce majoritatea înregistrărilor au venit de la ferme și alte locuri comerciale, unele au venit din incinte experimentale în care porcilor li s-au dat jucării, hrană și obiecte necunoscute pentru a le explora.

Oamenii de știință au folosit algoritmul pentru a diferenția sunetele legate de emoțiile pozitive de cele legate de emoțiile negative. Diferitele sunete reprezentau emoții pe tot spectrul și reflectau situații pozitive, cum ar fi îngrămădirea cu tovarășii, alăptarea, alergarea și reunirea cu familia, până la situații negative, de la luptele de purcei, accidentări, castrare și așteptarea în abator.

Porcii fericiți scot sunete scurte

Cercetătorii au descoperit că au existat mai multe țipete ascuțite în situații negative. În restul timpului, s-au auzit grohăituri slabe, indiferent de situație. Grohăitul scurt era, totuși, în general un semn că animalul era mulțumit.

„Există diferențe clare în ceea ce spun porcii atunci când ne uităm la situații pozitive și negative”, a spus Briefer.

„În situațiile pozitive, sunetele sunt mult mai scurte, cu fluctuații minore de amplitudine. Grohăiturile, mai precis, încep la un nivel ridicat și treptat coboară în frecvență”, a continuat expertul.

Potrivit cercetătorilor, algoritmul a clasificat corect 92% dintre sunete ca emoții pozitive sau negative. Cu mai multe înregistrări, traducătorul limbajului porcin poate învăța să distingă un repertoriu mai larg de emoții și să facă lumină asupra bunăstării mentale a altor animale, relatează The Guardian.

În timp ce fermierii tind să recunoască faptul că sănătatea mintală a animalelor este importantă pentru bunăstarea lor, majoritatea eforturilor de îngrijire a animalelor se concentrează pe sănătatea fizică. Briefer și colegii ei cred că algoritmul lor poate deschide calea pentru noi sisteme automate în industria zootehnică care monitorizează sunetele din ferme și alte locații pentru a evalua bunăstarea psihologică a animalelor.

Vă recomandăm să citiți și:

Inteligența artificială va câștiga în lupta cu oamenii. Laureat al premiului Nobel: „Nici nu încape îndoială”

Un sistem de avertizare pentru cutremure folosește inteligență artificială pentru a prezice fenomenul

Inteligenţa artificială ajută la detectarea gradului de poluare al apelor

Inteligența artificială a învățat cum să manipuleze comportamentul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase