Home » Știință » Un sistem de avertizare pentru cutremure folosește inteligență artificială pentru a prezice fenomenul

Un sistem de avertizare pentru cutremure folosește inteligență artificială pentru a prezice fenomenul

Un sistem de avertizare pentru cutremure folosește inteligență artificială pentru a prezice fenomenul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2021

Un sistem de avertizare pentru cutremure care folosește inteligență artificială (IA) pentru a prezice modul în care suprafața planetei se va mișca în timpul seismului poate oferi un avantaj de câteva secunde înainte ca tremurul să aibă loc.

Un sistem similar care folosește o tehnologie computerizată mai tradițională există deja în SUA. Tehnologia este numită ShakeAlert și detectează primele valuri din mișcarea unui cutremur, numite valuri P, iar apoi calculează momentul în care valurile care cauzează cele mai multe mișcări, valuri S, vor apărea.

Noul sistem dezvoltat este numit DeepShake și este conceput pentru a oferi o avertizare cu doar câteva secunde înainte ca un cutremur să înceapă. Cu toate acestea, DeepShake folosește o rețea neurală profundă, un tip de învățare automată, pentru a identifica tipare din cutremurele anterioare astfel încât să prezică modul în care tremurul unui nou seism va circula.

„Asta va fi extrem de rapid”

„Atunci când am început proiectul, obiectivul nostru a fost să înlocuim ecuațiile de predicție a mișcării solului care sunt folosite momentan în programarea sistemelor de cutremure”, a explicat Avoy Datta, student la Universitatea Stanford și parte din echipa care a dezvoltat DeepShake. „Acestea au tendința să fie foarte lente. Este nevoie de rezolvatori numerici, care funcționează cu supercomputere, iar procesarea poate necesita minute și ore întregi”, a adăugat Datta.

Prin comparație, „dacă folosim 25 de modele DeepShake, este nevoie de aproximativ 6,1 milisecunde cu o singură unitate de procesare grafică. Asta va fi extrem de rapid”, a explicat Datta, potrivit Live Science.

Rețeaua neurală a fost capabilă să avertizeze despre tremur

Cercetătorii au programat rețeaua neurală pentru a atribui mai multă greutate cutremurelor mai mari, care au fost destul de puține, astfel încât să poată funcționa mai bine ca sistem de avertizare timpuriu. Până la urmă, cutremurele cele mai mari sunt cele despre care oamenii au nevoie să fie avertizați.

În ciuda faptului că sistemul DeepShake nu a primit nicio informație despre locația sau tipul cutremurului, rețeaua neurală a fost capabilă să avertizeze despre tremur la alte stații seismice cu 3 până la 13 secunde înainte ca seismul să aibă loc. Însă, Datta și colegii săi nu consideră că acest sistem este un competitor pentru ShakeAlert. În schimb, cercetătorii au spus că tehnologia DeepShake ar putea fi utilizată pentru a completa ShakeAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Două cutremure puternice au fost înregistrate într-o regiune fascinantă de pe planeta Marte

Ecuația care ar putea prezice cutremurele mult mai bine

Imagini impresionante: O fetiță a fost salvată de sub dărâmături, în urma cutremurului din Turcia

Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977. Ce s-a întâmplat atunci şi la ce să ne aşteptăm. FOTO+AUDIO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase