Home » Știință » Există materie întunecată în jurul nostru? Cercetătorii spun că da

Există materie întunecată în jurul nostru? Cercetătorii spun că da

Publicat: 24.03.2022

Fără să-și dorească să sperie pe cineva, cercetătorii spun, cu o probabilitate destul de mare, că există materie întunecată în jurul nostru și că aceasta ne trece prin corp în fiecare moment.

„Da, cu siguranță. Este aici. În locul în care stăm, simțim, la un anumit nivel care depășește simțurile noastre… acea forță”, a declarat Ed Belbruno, cercetător la Universitatea Yeshiva, pentru Futurism.

Iar acest lucru are sens. Se estimează că materia întunecată, pe care oamenii de știință încă nu pot să o observe sau să o măsoare direct, reprezintă 95% din univers. Fiind atât de răspândită, probabilitatea ca ea să ajungă pe Pământ și în casele și corpurile noastre pare mare, nu-i așa?

După cum spun Belbruno și recent pensionatul șef de știință al NASA, Jim Green, unul dintre singurele lucruri pe care le cunoaștem este că există materie întunecată mai puțină pe măsură ce te apropii de Soare, din cauza forței gravitaționale a stelei noastre.

Există materie întunecată în jurul nostru chiar în acest moment

Aceasta ar fi o veste bună pentru cei care se tem de materia întunecată, deși nu le-ar risipi în totalitate temerile. Pentru că, după cum insistă Belbruno, această substanță ciudată există aici, pe Pământ.

„Trece prin tine chiar acum. Singurul motiv pentru care nu trebuie să te îngrijorezi este că gravitația Pământului este atât de mare, încât o depășește. Materia întunecată este ca un mic zgomot, dar există”, a adăugat Belbruno.

„Probabil că există materie întunecată în zona noastră, există probabil în Sistemul Solar și în jurul lui. Poate fi în camerele noastre, dar este la o densitate atât de scăzută, la un nivel atât de scăzut, încât nu a fost detectată”, a spus el.

Materia întunecată, un produs secundar al Big Bang?

„Nu avem niciun indiciu care să confirme că există materie întunecată în jurul nostru. Dar asta nu înseamnă că nu există la o densitate atât de scăzută încât să nu poată fi măsurată cu aparatura de laborator existentă în prezent”, a adăugat Green.

Există, desigur, o serie de teorii despre locul de unde provine materia întunecată. Ipoteza principală sugerează că materia întunecată a fost un produs secundar al Big Bang, deși, așa cum au remarcat Green și Belbruno, unii oameni de știință cred acum că materia întunecată ar putea preceda explozia primordială.

Altfel spus: indiferent ce este materia întunecată, probabil a existat în jurul tuturor celor care au trăit înaintea noastră și va exista mult timp după ce noi nu vom mai fi.

Vă recomandăm să citiți și:

Premieră în astronomie. Ultimele clipe ale rămășițelor planetare, observate pentru prima oară

O nouă premieră uimitoare. Suprafața planetei Venus, surprinsă de sonda Parker de la NASA

Rezerve ascunse de apă detectate în cel mai grandios canion din Sistemul Solar

O sondă spațială „a atins”, în premieră, Soarele. Este o performanță „cu adevărat remarcabilă”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase