Home » Știință » Iată de ce nu ar trebui să intri niciodată încălțat în casă. Ce spun cercetătorii?

Iată de ce nu ar trebui să intri niciodată încălțat în casă. Ce spun cercetătorii?

Publicat: 24.03.2022
Iată de ce nu ar trebui să intri niciodată încălțat în casă. Ce spun cercetătorii?
Sursa foto: Shutterstock

În mod sigur îți cureți pantofii dacă pășești în ceva murdar, dar atunci când ajungi acasă este probabil să nu te descalți de fiecare dată la ușă.

Mulți oameni nu o fac. Pentru mulți, ceea ce s-ar putea ascunde pe tălpile pantofilor este ultima problemă la care se gândesc atunci când ajung acasă, precizează Science Alert.

Cu toate că programul DustSafe este departe de a se fi încheiat, specialiștii de aici sunt de părere că este cel mai indicat să-ți lași încălțările la ușă atunci când ajungi acasă.

Ce contaminanți sunt în casă și de unde provin?

Oamenii își petrec 90% din timp în interior, așa că întrebarea care apare este dacă este în regulă să porți pantofi în casă sau nu. Interesul este cel mai des acordat mediului exterior pentru sol, calitatea aerului și riscurile de sănătate publică.

Cu toate acestea, există un interes tot mai crescut cu privire la calitatea aerului din interior. Materia care se adună înăuntrul casei include nu doar mizerie și praf. Aproape o treime provine din exterior, fie suflat, fie adunat pe tălpile pantofilor.

Unele dintre micro-organismele existente pe pantofi și podele sunt patogeni rezistenți la medicamente, printre care și germeni infecțioși greu de tratat. Poate că prespectiva pe care o avem asupra mizeriei de pe tălpi va fi alta dacă aducem în discuție și toxinele cauzatoare de cancer din asfalt sau produsele chimice pentru gazon.

Un apel pentru „năzdrăvanii” din interior

Munca efectuată în cadrul programului Dust Safe a implicat măsurarea și evaluarea expunerii la o varietate de substanțe nocive găsite în interiorul caselor, printre care:

  • gene rezistente la antibiotice – gene care fac bacteriile să fie rezistente la antibiotice;
  • substanțe chimice dezinfectante;
  • micro-plastice;
  • Substanțe chimice perfluoroalchilate -PFAS- folosite în multe industrii, pentru ambalarea produselor sau în gospodărie;
  • elemente radioactive.

În cadrul acestui program accentul se pune pe evaluarea nivelului metalelor potențial toxice precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, din interiorul locuințelor a mai bine de 35 de state.

Acești contaminanți sunt inodori și incolori, astfel că nu se poate știi cu exactitate unde poți să dai peste aceste pericole.

O legătură între plumbul din interiorul casei tale și cel din solul din curte

Cel mai probabil motiv pentru această legătură este praful suflat în curți dau adus pe încălțăminte, ori de animale. Un articol din Wall Street Journal susține că purtarea încălțărilor în interior nu este un lucru atât de rău.

Cu toate acestea, autorul a adus în discuție că bacteria E-Coli poate fi răspândită astfel. Oricât de academic am vrea să sunăm, trebuie să recunoaștem că această bacterie este asociată cu fecalele.

Iar ideea este că expunerea masivă la aceste materii poate duce la îmbolnăvire. Acesta ar putea fi un motiv suficient pentru a te descălța înainte de a intra în casă.

Prevenția, întotdeauna mai bună ca tratamentul

Din punct de vedere al sănătății mediului, lăsarea pantofilor la intrare nu prezintă atât de multe neajunsuri, ba din contră, contribuie la prevenirea contactării unor patogeni periculoși.

Este clar că prevenția este întotdeauna mai bună ca tratamentul, iar evitarea încălțărilor în interior este una dintre cele mai simple forme de prevenție. Dacă este absolut necesar pentru confortul personal să ai ceva în picioare, atunci se pot purta încălțări de interior care nu sunt niciodată scoase afară.

Este corect și că puțină mizerie face bine pentru sistemul imunitar, după cum sugerează și unele studii. Dar cu toate acestea, cel mai indicat este ca această mizerie să rămână în afara locuinței.

Vă mai recomandăm și:

Medicii au folosit un transplant de fecale pentru a trata un pacient al cărui microbiom producea alcool

Expunerea la plumb cauzată de gazele de eșapament a redus IQ-ul la jumătate dintre americani

Bacteriile din nas ar putea crește riscul de a dezvolta Alzheimer

Ar putea să ne aducă varianta Omicron mai aproape de imunitatea de turmă?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase