Home » D:News » Ar putea să ne aducă varianta Omicron mai aproape de imunitatea de turmă?

Ar putea să ne aducă varianta Omicron mai aproape de imunitatea de turmă?

Publicat: 24.02.2022

Cercetătorii au răspuns la o întrebare care probabil ne macină pe toți în aceste zile: ne va duce varianta Omicron mai aproape de imunitatea de turmă?

Iar răspunsul nu este tocmai îmbucurător: experții spun că este puțin probabil ca varianta mai transmisibilă (sau oricare altă variantă) să ne apropie de imunitatea de turmă.

„Acesta este un concept evaziv și nu se aplică coronavirusului”, spune dr. Don Milton, de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland.

Imunitatea de turmă este atinsă atunci când suficient de mulți oameni sunt imuni la un virus, astfel încât acestuia îi este greu să se răspândească la cei care nu sunt protejați de vaccinare sau de o infecție anterioară, potrivit MedicalXpress.

Nicio variantă nu duce către imunitatea de turmă

De exemplu, în cazul rujeolei este nevoie ca aproximativ 95% din comunitate să fie imună. Speranțele pentru o astfel de imunitate împotriva coronavirusului s-au stins din mai multe motive.

Unul dintre acestea este că anticorpii dezvoltați din vaccinurile disponibile sau din infecția anterioară se diminuează în timp. În timp ce vaccinurile oferă o protecție puternică împotriva formelor severe, scăderea anticorpilor înseamnă că încă este posibil ca o persoană să se infecteze, chiar și după doza booster.

Apoi există variația uriașă a vaccinărilor. În unele țări cu venituri mici, mai puțin de 5% din populație este vaccinată. Țările bogate se luptă, de asemenea, cu reticența la vaccin. Iar copiii mici încă nu sunt eligibili în multe locuri.

În schimb, se va ajunge la o „rezistență de turmă”

Atât timp cât virusul se răspândește, acesta suferă mutații care îl ajută să supraviețuiască și să dea naștere la noi variante. Aceste mutații, precum Omicron, pot deveni mai bune în evitarea protecției pe care o au oamenii datorită vaccinurilor sau a unei infecții anterioare.

Populațiile se îndreaptă către „rezistența de turmă”; în acest caz infecțiile vor continua, dar oamenii vor avea suficientă protecție încât creșterile viitoare să nu perturbe la fel de mult societatea, spune Milton.

Mulți oameni de știință cred că COVID-19 va deveni în cele din urmă ca gripa și va provoca focare sezoniere, dar nu va avea creșteri uriașe.

Vă recomandăm să citiți și:

Un implant i-a permis unei persoane paralizate să-și controleze picioarele folosind o aplicație

Migrenele severe ale unui bărbat au dispărut complet după adoptarea unei diete bazate pe plante

Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează

Fructarianismul, una dintre cele mai restrictive și periculoase diete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase