Home » Știință » Soarele nostru văzut de aproape. Agenția Spațială Europeană a publicat imagini uimitoare

Soarele nostru văzut de aproape. Agenția Spațială Europeană a publicat imagini uimitoare

Publicat: 31.03.2022

Nava spațială europeană Solar Orbiter a capturat imagini extraordinare cu Soarele văzut de aproape, arătând în detaliu coroana solară.

Imaginile au fost capturate pe 7 martie, pe când Solar Orbiter se afla exact la jumătatea distanței dintre Pământ și Soare, la o distanță de 75 de milioane de kilometri de ambele corpuri cerești.

Unul dintre instrumentele pornite cu această ocazie a fost Extreme Ultraviolet Imager (EUI), care vede universul în partea cu cea mai mare energie a componentei ultraviolete a spectrului electromagnetic.

Cum au fost realizate imaginile cu Soarele?

Datorită apropierii foarte mari a Solar Orbiter față de Soare, EUI a trebuit să facă 25 de fotografii individuale pentru a fotografia întregul disc solar, a declarat Agenția Spațială Europeană (ESA) într-un comunicat. Echipa EUI a avut nevoie de patru ore pentru a captura toate segmentele, deoarece fiecare fotografie a necesitat o perioadă de 10 minute, inclusiv timpul necesar pentru a reorienta nava spațială, a spus ESA, potrivit Space.com.

Și în curând vor apărea imagini și mai bune. De la lansarea navei spațiale, în februarie 2020, echipele de control la sol au strâms treptat traiectoria Solar Orbiter în jurul stelei din centrul sistemului nostru solar. În timp ce cele două periheliuri anterioare (punctele cele mai apropiate de Soare din orbita eliptică a navei spațiale) au avut loc la aproximativ jumătate din distanța Soare-Pământ (77 de milioane de km), Solar Orbiter se apropie acum și mai mult.

Sâmbătă (26 martie) la ora 13:50 (ora României), nava spațială trece pe lângă Soare la o distanță de doar 48,3 milioane de km, aproximativ o treime din distanța Soare-Pământ, a spus Yannis Zouganelis, de la ESA.

Instrumentul cu cameră care s-a apropiat cel mai mult de Soare

Distanța lui Solar Orbiter față de stea va începe apoi să crească din nou, dar viitoarele sale treceri vor fi și mai apropiate: la doar 42 de milioane de km distanță de suprafața Soarelui. Nicio altă navă spațială echipată cu o cameră nu a înregistrat vreodată Soarele văzut de aproape.

Sonda solară Parker de la NASA face treceri mai apropiate pe lângă stea, până la câteva milioane de kilometri distanță, dar din cauza temperaturilor extrem de ridicate de la acele distanțe, nava spațială nu poate transporta o cameră orientată spre soare.

Oamenii de știință au descoperit erupții solare în miniatură

În timpul campaniei de imagistică din 7 martie, operatorii Solar Orbiter au realizat și imagini cu instrumentul Spectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) al navei spațiale, care a dezvăluit gradientul de temperatură din atmosfera Soarelui.

Comportamentul termic ciudat al atmosferei Soarelui este unul dintre cele mai mari mistere ale stelei. În loc să se răcească odată cu distanța, atmosfera soarelui este de fapt considerabil mai fierbinte la altitudini mai mari.

În timp ce suprafața Soarelui are „doar” aproximativ 5.000 de grade Celsius, temperatura atmosferei exterioare, coroana, urcă la aproape 1 milion de grade.

Măsurătorile SPICE au dezvăluit straturi individuale ale atmosferei solare, începând cu cel mai de jos strat, cromosfera, care are 10.000 de grade Celsius,  înregistrând până la 630.000 de grade în părți ale coroanei.

În imaginile cu Soarele văzut de aproape obținute de Solar Orbiter în timpul primei sale treceri, în iunie 2020, oamenii de știință au descoperit erupții solare în miniatură numite „focuri de tabără”. Aceste „focuri de tabără”, prezise de fizicianul solar Eugene Parker, recent decedat, ar putea explica această încălzire misterioasă, cred oamenii de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Soarele nostru ar fi avut „un geamăn malefic” numit Nemesis

spațială „a atins”, în premieră, Soarele. Este o performanță „cu adevărat remarcabilă”

O rocă misterioasă care orbitează Soarele pare să fi originat din apropierea Pământului

Câte apusuri de soare ai putea vedea într-o singură zi pe Pământ?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase