Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Câte apusuri de soare ai putea vedea într-o singură zi pe Pământ?

Câte apusuri de soare ai putea vedea într-o singură zi pe Pământ?

Câte apusuri de soare ai putea vedea într-o singură zi pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.11.2021

Tânărul prinț căzut de pe micul asteroid B-612 din romanul „Micul Prinț” scris de Antoine de Saint-Exupéry povestește naratorului că el a văzut cândva 44 de apusuri de soare într-o singură zi.

Cu siguranță, Pământul este mult mai mare decât asteroidul B-612, însă ar putea vreun pământean să doboare acel record? Cu alte cuvinte, câte apusuri de soare ar putea vedea o persoană într-o singură zi?

Ipotetic vorbind, dacă o persoană ar porni de la o locație de pe Pământ, acolo unde soarele apune și s-ar deplasa spre Vest la aceeași viteză la care Terra se întoarce spre Est, atunci acea persoană ar putea rămâne într-o stare constantă de apus. În 2014, un fost pilot NASA, un fotograf și un regizor au încercat să urmărească apusul de soare în jurul planetei, prin toate cele 24 de fusuri orare, proiectul făcând parte dintr-o companie publicitară. Nu au reușit întocmai ce și-au propus, însă eforturile lor au oferit detalii despre știința apusurilor de soare.

Câte răsărituri și apusuri văd astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale?

În orice moment, o anumită regiune de pe Pământ este luminată de razele soarelui, ca și cum ar fi o lampă uriașă, explică Gerd Kortemeyer, ​​profesor de fizică la Universitatea de Stat din Michigan. În timp ce planeta se întoarce spre Est, o anumită locație trece prin zona luminată, trecând prin răsăritul soarelui, zi și apoi apus, potrivit Live Science.

„Ceea ce ar trebui să facem, dacă dorim să urmărim răsăritul sau apusul de soare, este să zburăm în așa fel încât să fim mereu chiar la limita dintre zona Pământului care este luminată și zona care nu este”, a spus Kortemeyer. Asta înseamnă că o persoană trebui să rămână în aceeași poziție ca și cum Pământul ar fi o bandă de alergat și Soarele ar fi o lustră uriașă. Pentru a face asta, având în vedere că Terra se rotește spre Est, o persoană ar trebui să zboare spre Vest la aceeași viteză la care se rotește Pământul, a mai explicat Kortemeyer.

Spre exemplu, astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale, care orbitează Pământul la fiecare 90 de minute, pot observa 16 răsărituri de soare și 16 apusuri de soare în fiecare zi.

„Cu cât ești la o latitudine mai mare, cu atât te deplasezi mai lent”

Pentru a face asta la ecuator, acolo unde planeta se află la circumferința maximă în jurul axei sale de rotație, o persoană ar trebui să zboare cu 1.609 km/h. Aceasta este o viteză considerabilă. Majoritatea avioanelor comerciale zboară cu o viteză de croazieră între 740 și 925 km/h, în timp echipa Blue Angels din cadrul Marinei SUA atinge o viteză maximă de 1.126 km/h în timpul spectacolelor aeriene. Însă, pe măsură ce persoana se deplasează spre poli, circumferința din jurul axei de rotație se diminuează și viteza la care Pământul se rotește scade în mod corespunzător. „Cu cât ești la o latitudine mai mare, cu atât te deplasezi mai lent”, a adăugat Kortemeyer.

Planul original pentru proiectul din 2014 implica survolarea Rusiei, precum și oprirea pentru a face plinul în Siberia. Însă, Rusia nu le-a permis celor trei să aterizeze pe teritoriul său. Conflictul dintre Rusia și Ucraina tocmai începuse în februarie, fapt ce a intensificat tensiunile dintre Rusia și Occident. Aceste tensiuni s-au scurs până la eforturile echipei de a urmări apusul de soare.

Fără permisiunea pentru alimentare în Rusia, echipa a decis să nu zboare prin spațiul aerian rusesc. În schimb, aceștia au zburat spre Vest timp de doar opt ore, trecând prin Groenlanda și aterizând în Resolute Bay, Canada. Acolo, în loc să continue peste strâmtoarea Bering și mai departe în Rusia, s-au oprit. În cele din urmă, ceea ce a împiedicat echipa să urmărească apusul de soare nu a fost un obstacol științific, ci unul de natură politică.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată cum ar arăta apusurile de soare văzute de pe alte planete. Animația inedită creată de NASA

Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă acest eveniment pentru viața pe Pământ

Particule rare produse în interiorul Soarelui au fost găsite de oamenii de știință sub un munte în Italia

Cum poţi prezice vremea cu ajutorul culorii cerului la apus şi răsărit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase