Home » Știință » O nouă amenințare globală. Merele pot găzdui agenți patogeni rezistenți la medicamente

O nouă amenințare globală. Merele pot găzdui agenți patogeni rezistenți la medicamente

Publicat: 07.04.2022

Atunci când sunt pregătite pentru transport, merele și alte fructe sunt adesea tratate cu un fungicid pentru a preveni deteriorarea și a prelungi durata de depozitare. Practica păstrează prospețimea, dar poate contribui la stimularea transmiterii drojdiilor patogene rezistente la medicamente.

Studiile anterioare au examinat efectul fungicidelor asupra agentului patogen uman Aspergillus fumigatus, a declarat Anuradha Chowdhary, de la Universitatea din Delhi, dar noua lucrare, publicată în jurnalul mBio, se concentrează asupra tulpinilor de Candida auris, rezistente la medicamente.

Aceasta este o drojdie patogenă care se răspândește rapid în spitale și care a fost izolată din natură. Fungicidele utilizate în agricultură pot selecta din greșeală ciupercile rezistente la medicamente, a declarat Chowdhary.

Cercetătorii au analizat suprafețele a 84 de fructe, reprezentând 9 tipuri diferite de fructe de copac, pentru C. auris patogenă și alte drojdii, potrivit Phys.org.

C. auris este rezistentă la multe medicamente

Fructele au fost colectate în 2020 și 2021 din zone din nordul Indiei și au inclus 62 de mere – 20 de mere culese din livezi și 42 cumpărate dintr-o piață din Delhi. Fiecare specie de fructe a găzduit cel puțin 1 tip de drojdie.

Oamenii de știință s-au concentrat asupra merelor. Ei au găsit tulpini de C. auris rezistente la medicamente pe un total de 8 mere (13%) și au folosit secvențierea întregului genom pentru a identifica 16 colonii distincte. Merele au inclus 5 soiuri. Toate cele 8 mere fuseseră depozitate înainte de cumpărare, iar niciunul dintre merele proaspăt culese nu a găzduit C. auris.

Grupul a găsit alte tulpini de Candida pe merele ambalate, a declarat microbiologul Jianping Xu, de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario.

C. auris este rezistentă la multe medicamente. A fost identificat pentru prima dată în 2009 în Japonia, iar de atunci a apărut sau s-a răspândit pe toate continentele locuite.

Merele ar putea ajuta agentul patogen să se răspândească

Cercetătorii au investigat modul în care agentul patogen își are originea și se răspândește. „Încă nu înțelegem cu adevărat forțele care determină apariția simultană a mai multor grupuri genetice distincte de C. auris”, a declarat Xu.

Noile descoperiri sugerează că merele ar putea fi o forță selectivă pentru agentul patogen și l-ar putea ajuta să se răspândească. Deși studiul s-a concentrat pe fructele colectate din nordul Indiei, Xu a subliniat că răspândirea C. auris nu este un fenomen specific indian.

Este o amenințare globală, căci în 2019, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au identificat C. auris ca fiind unul dintre cei 5 agenți patogeni care reprezintă o amenințare urgentă pentru sănătatea publică la nivel mondial. Pentru a-și da seama cum să răspundă la amenințarea pe care o reprezintă agentul patogen pentru oameni, cercetătorii trebuie să știe cum se deplasează prin alte sisteme naturale.

Ciupercile sunt o parte importantă a mediului, iar Chowdhary a spus că noul studiu arată cum mediul, animalele și oamenii sunt conectați.

Vă recomandăm să mai citiți și:

OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele sale

Agenţi patogeni vii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

HARTĂ uimitoare. Cum se transmit agenţii patogeni de la o specie la alta

Cei mai periculoşi agenţi patogeni au fost „scăpaţi” de sute de ori de laboratoarele americane, arată un nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase