Home » D:News » OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele sale

OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele sale

OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele sale
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 12.03.2022

OMS a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni cu risc ridicat din laboratoarele de sănătate publică ale țării pentru a preveni „orice potențiale scurgeri” care ar răspândi boli în rândul populației.

Experții în biosecuritate spun că trimiterea militarilor ruși și bombardarea orașelor din Ucraina fac să crească riscul ca agenții patogeni care cauzează boli să fie eliberați, în cazul în care centrele de sănătate publică ar fi deteriorate.

La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează cum să atenueze amenințările bolilor periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv pentru COVID-19. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS (Organizația Mondială a Sănătății), relatează Reuters.

În cadrul activității sale, OMS a sfătuit Ucraina de mai mult timp cu privire la practicile de securitate

De-a lungul timpului, OMS a sfătuit laboratoarele de sănătate publică din Ucraina cu privire la practicile de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”, a declarat organizația pentru Reuters.

„Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus OMS, o agenție a Națiunilor Unite.

OMS nu a spus când a făcut recomandarea și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine găzduite în laboratoarele Ucrainei. De asemenea, agenția nu a răspuns întrebărilor cu privire la respectarea recomandărilor sale.

Oficialii ucraineni de la Kiev și de la ambasada lor din Washington nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Războiul informațional

Laboratoarele Ucrainei sunt în centrul unui război informațional în creștere, de când Rusia a început să trimită trupe în Ucraina la finalul lunii februarie.

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a repetat o afirmație conform căreia Statele Unite ar opera un laborator de război biologic în Ucraina, acuzație care a fost respinsă în mod repetat de Washington și de Kiev.

Zaharova a spus că documentele descoperite de forțele ruse în Ucraina au arătat „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea probelor de laborator.

Reuters nu a putut să confirme în mod independent afirmațiile acesteia.

Un alt pretext de atac?

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al președinției ucrainene a spus: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, cu fermitate acuzațiile Zaharova, spunând că Rusia ar putea folosi aceste afirmații ca pretext pentru a-și folosi propriile arme chimice sau biologice.

Declarația OMS nu conține nicio referire la războiul biologic. Agenția a spus că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea în siguranță a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să solicite asistență tehnică dacă este necesar”. De asemenea, organizația s-a oferit să ajute, acolo unde este posibil.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la cererea Rusiei, au spus diplomații, pentru a discuta afirmațiile Moscovei, prezentate fără dovezi, cu privire la activitățile biologice ale SUA în Ucraina.

Vă recomandăm să citiți și:

Un medic care îngrijește refugiații ucraineni avertizează asupra traumelor profunde provocate de război

Războiul din Ucraina ar putea amplifica ambiţiile Chinei de putere financiară globală

Germania şi gazele din Rusia, o relaţie complicată de 50 de ani

Secretarul general al ONU a condamnat bombardarea unui spital de copii și a maternității din Mariupol

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase