Home » Știință » Misiunea istorică Axiom-1, care a transportat un echipaj privat pe ISS, s-a întors pe Pământ

Misiunea istorică Axiom-1, care a transportat un echipaj privat pe ISS, s-a întors pe Pământ

Misiunea istorică Axiom-1, care a transportat un echipaj privat pe ISS, s-a întors pe Pământ
Sursa foto: AFP PHOTO/SpaceX/Nasa/Profimedia
Publicat: 26.04.2022

Prima misiune exclusiv privată de astronauți care a vizitat Stația Spațială Internațională (ISS), Axiom-1, s-a întors cu succes pe Pământ.

În timp ce Axiom-1 și echipajul său își încheie misiunea, astronauții Crew-4 de la NASA și SpaceX continuă să se pregătească pentru lansarea Crew Dragon Freedom către ISS.

În urma unei lansări către ISS pe 8 aprilie de pe Falcon 9 B1062-4, Crew Dragon Endeavour s-a andocat la Nodul 2 al modulului Harmony al ISS pe 9 aprilie, iar echipajul a intrat în laboratorul orbital la scurt timp după aceea.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni petrecute pe ISS, echipajul Ax-1 a finalizat diverse experimente științifice.

Echipajul multinațional de la bordul Endeavour este format din comandantul american Michael López-Alegría și pilotul Larry Connor, specialistul israelian în misiuni Eytan Stibbe și specialistul canadian Mark Pathy. López-Alegría este un fost astronaut NASA, care se află la a patra sa călătorie pe ISS. Ax-1 a fost primul zbor în spațiu pentru ceilalți trei astronauți.

Ce experimente a efectuat echipajul la bordul ISS?

Spre deosebire de alte misiuni pe ISS, fiecare membru al echipajului a putut selecta în mare măsură ce experimente dorește să efectueze în timpul șederii pe ISS.

Sursa foto: AFP PHOTO/SpaceX/Nasa/Profimedia

Cei patru membri ai echipajului au efectuat experimente de cercetare a celulelor stem, a durerii cronice și a tulburărilor de somn în timpul călătoriei în spațiu, precum și multe alte subiecte. În plus, membrii echipajului au încheiat parteneriate cu multe instituții și agenții de pe Pământ care au ajutat la finalizarea fiecărui experiment.

În timp ce Dragon s-a îndepărtat încet de portul de andocare, și-a folosit propulsoarele Draco pentru a menține orientarea și traiectoria corespunzătoare. Endeavour a efectuat o serie de manevre folosind propulsoarele sale pentru a se îndepărta de stație. După andocare, Endeavour și echipajul Ax-1 au rămas pe orbita joasă a Pământului timp de aproape 17 ore înainte de a reintra în atmosfera terestră, potrivit NASA.

Dragon este proiectat să se prăbușească pe mare, cu mai multe locuri de aterizare desemnate pentru fiecare misiune.

Cele șapte posibile locații de amerizare pentru Axiom-1

Cu puțin timp înainte ca Dragon să se dezactiveze, echipele SpaceX au evaluat îndeaproape fiecare dintre cele șapte posibile locuri de aterizare pentru misiunea Ax-1. Acestea sunt situate în largul coastelor Pensacola, Panama City, Tallahassee, Tampa, Cape Canaveral, Daytona și Jacksonville, Florida.

Echipele au luat în considerare condițiile meteorologice, înălțimea valurilor, vizibilitatea și multe altele atunci când au decis locul de aterizare a lui Endeavour, iar în cele din urmă au ales Jacksonville ca principală zonă de aterizare pentru Dragon.

Pe măsură ce Dragon a urcat în atmosfera superioară a Pământului, aerul din exterior a început să se încălzească până la temperaturi extreme de 1.930 de grade Celsius, formând un înveliș de aer ionizat în jurul capsulei. Acest lucru blochează toate comunicațiile dintre Endeavour și sol.

Comunicațiile au fost restabilite în momentul în care Endeavour a început secvența de deschidere a parașutei. Inițial, nava spațială a desfășurat două parașute, coborând sub ele timp de 30-60 de secunde înainte de a desfășura cele patru parașute principale care sunt folosite pentru a o încetini până la o viteză acceptabilă pentru amerizare.

Pregătiri pentru lansarea Crew-4

Endeаvour s-a scufundat în Oceanul Atlantic, încheind astfel prima misiune a unor astronauți privați către Stația Spațială Internațională. Nava de recuperare Megan a companiei SpaceX va ridica Endeavour din apă și o va plasa pe o platformă unde echipajele vor lucra pentru a extrage echipajul din capsula lor.

Următoarea misiune cu echipaj către Stația Spațială Internațională va fi misiunea comună NASA/SpaceX Crew-4, cea de-a patra misiune operațională de rotație a echipajului către ISS în cadrul programului Commercial Crew.

Echipajul Crew-4 este format din astronauții NASA Kjell Lindgren, Robert Hines, Jessica Watson și astronautul Agenției Spațiale Europene Samantha Cristoforetti. La sosirea pe ISS, echipajul va începe o misiune științifică de șase luni în cadrul Expediției 67 și, ulterior, al Expediției 68.

Crew Dragon Freedom va fi capsula Dragon care va zbura în cadrul misiunii Crew-4, efectuând prima sa călătorie către ISS. Se așteaptă ca andocarea Freedom și Crew-4 să aibă loc la aproximativ o zi după lansare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Misiunea Ax-1 a SpaceX, care va duce un echipaj privat pe ISS, a fost amânată până pe 6 aprilie

NASA a „holoportat” primii oameni pe Stația Spațială Internațională. Ce este „holoportarea”?

Alimentele interzise pe Stația Spațială Internațională. Ce au și nu au voie să mănânce astronauții?

Stația Spațială Internațională se dezintegrează? Rusia a făcut publică o filmare cel puțin ciudată

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase