Home » Știință » NASA a aprobat prima misiune cu astronauți privați care vor vizita Stația Spațială Internațională

NASA a aprobat prima misiune cu astronauți privați care vor vizita Stația Spațială Internațională

Publicat: 11.02.2022

NASA a aprobat un echipaj format din patru astronauți privați care va vizita Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul Axiom Space și SpaceX. Aceasta este prima misiune americană de acest fel.

Deși ceilalți membri ai echipajului sunt aparent începători, Michael López-Alegría, comandantul misiunii, a fost anterior astronaut NASA, scrie Futurism.

Lansarea din data de 30 martie îi va mai avea la bord pe pilotul Larry Connor, dar și pe canadianul Mark Pathy și pe Eytan Stibbe, din Israel.

Deși aceasta este prima misiune complet privată, finanțată de companii private de zboruri spațiale, care va vizita ISS, este departe de a fi prima ocazie în care astronauți privați merg pe Stația Spațială Internațională; acest lucru se întâmplă cam de tot atât timp de când ISS a fost pusă pe orbită.

Totuși nu este prima dată când turiștii au putut vizita ISS

Inginerul american Dennis Tito a primit „distincția” de prim „turist spațial” din lume; acesta a zburat cu o navetă a agenției rusești Roscosmos în aprilie 2001 și a petrecut opt zile la bord atunci când ISS era abia la început.

Mult mai recent, miliardarul japonez Yusaku Maezawa, împreună cu asistentul său Yozo Hirano, au devenit cei mai recenți astronauți privați care s-au urcat la bordul ISS, în decembrie 2021 și ei, de asemenea, au fost transportați cu o rachetă Soyuz.

NASA a fost mult mai reticentă decât Roscosmos în ceea ce privește permiterea astronauților privați să urce la bordul ISS. Agenția spațială americană nici măcar nu a pus bazele misiunilor private ISS până în 2019, când a anunțat o schimbare majoră care ar trebui să permită mai multe eforturi comerciale pe orbită.

O „economie comercială pe orbita joasă a Pământului”

În anunțul său despre misiunea Axiom, se poate vedea intenția NASA de a stimula o „economie comercială pe orbita joasă a Pământului”, ceea ce semnalează că se alătură cu seriozitate cursei spațiale destinată consumatorilor.

Odată cu misiunea din martie, NASA a aprobat Axiom și pentru o a doua misiune privată pe ISS, care ar trebui să fie lansată fie la sfârșitul lui 2022, fie la începutul lui 2023.

Acesta ar putea fi începutul călătoriilor în spațiu, iar parteneriatele dintre NASA și Axiom sau SpaceX par să arate că agenția vrea să se asigure că nu rămâne în urmă.

Vă recomandăm să citiți și:

Programul de rachete al Coreei de Nord este finanțat din criptomonede furate

Ar putea fi SpaceX dată în judecată pentru racheta care se va prăbuși pe Lună?

Un profesor de la Stanford spune că a analizat fragmente metalice de la OZN-uri

Elon Musk spune că SpaceX va face combustibil din aer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase