Home » Știință » Microplasticele sunt peste tot, dar pericolele lor rămân un mister, avertizează experții

Microplasticele sunt peste tot, dar pericolele lor rămân un mister, avertizează experții

Microplasticele sunt peste tot, dar pericolele lor rămân un mister, avertizează experții
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2022

Microplasticele sunt peste tot: pe malurile râurilor, pe ghețari, în deșerturi, în populațiile de pești, chiar și în aerul pe care îl respirăm. Acestea sunt doar câteva dintre locurile în care oamenii de știință au găsit microplastice, resturi de plastic care se deplasează cu ușurință în mediul înconjurător, al căror impact rămâne un mister, spun experții de la Northeastern University.

Recent, acestea au fost descoperite în diverse părți ale corpului uman, inclusiv în plămâni, sânge și chiar în placentă. Aceste particule minuscule rezultă din descompunerea unor substanțe mai mari, în principal resturi mari de plastic.

Ele trec cu ușurință prin filtrele de apă, ajung în corpurile de apă și amenință potențial viața acvatică, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration. Și pentru că materialele plastice sunt făcute pentru a rămâne durabile, le ia ani de zile să se erodeze, iar microplasticele mențin o prezență de durată pe Pământ.

„Plasticul a fost conceput pentru a fi un material care se descompune lent, așa că, se poate descompune în particule din ce în ce mai mici, dar aceste particule nu dispar. Pur și simplu devin din ce în ce mai mici și se deplasează, indiferent de cât de multă eroziune are loc”, explică Samuel Munoz, profesor la Northeastern, potrivit Phys.org.

Unde ajung toate deșeurile?

Domeniul de studiu al lui Munoz este geologia, în special modul în care materialele plastice și sedimentele se deplasează în mediul înconjurător, unde sunt depozitate și de ce se acumulează acolo unde o fac. El remarcă faptul că, având în vedere creșterea producției de plastic în ultimele decenii, microplasticele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare în ecosisteme.

În 2017, au fost produse peste 300 de milioane de tone de plastic, față de numai 1,5 milioane de tone în 1950, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

O parte din motivul pentru care producția de plastic continuă să accelereze în întreaga lume se datorează dependenței umane de combustibilii fosili. Plasticul este fabricat cu ajutorul deșeurilor din cărbune, țiței și gaze naturale, astfel încât este incredibil de ieftin de produs, spune Aron Stubbins, profesor la Northeastern.

O preocupare semnificativă, subliniată de NOAA, este reprezentată de microplasticele din ocean, în special pentru că procentul acestor particule în ocean reprezintă doar o mică parte din deșeurile reale de plastic existente, notează Munoz. El spune că acest lucru ridică întrebarea referitoare la locul în care se duc toate deșeurile.

„Există microplastice în orice loc imaginabil”

Pentru a încerca să răspundă la această întrebare, Munoz și Stubbins explorează modul în care microplasticele se acumulează în câmpiile inundabile de lângă râuri. Profesorii au înaintat o propunere de prelevare de probe dintr-o câmpie inundabilă pe care au studiat-o deja, precum și din solul acesteia, pentru a vedea cât de mult plastic se află acolo.

Potrivit lui Munoz, cercetători din alte părți ale globului, inclusiv din Germania, au studiat deja microplasticele în anumite corpuri de apă, dar el și Stubbins speră să se adauge la volumul tot mai mare de cercetări privind locul în care se acumulează aceste particule minuscule și de ce.

„S-au făcut și alte lucrări care arată că sunt peste tot”, spune Munoz despre microplastice. „S-au găsit microplastice în ghețari, pe fundul mării, în deșerturi, în orice loc imaginabil. Este îngrijorător.”

„În ceea ce privește sănătatea, sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem”, spune Stubbins, menționând, totuși, că expunerea la orice tip de particule este dăunătoare pentru sănătatea respiratorie. „Particulele, în general, sunt rele pentru sistemul nostru respirator”.

„Mulți dintre acești contaminanți sunt bioactivi în corpul uman”

Oamenii au o durată de viață mai lungă, iar expunerea microplasticului este incredibil de complicată, astfel încât este greu de studiat impactul substanței asupra oamenilor, potrivit profesorului Zhenyu Tian, chimist de mediu din cadrul Northeastern și autor al unui studiu, publicat în Science.

„Trebuie să recunoaștem că mulți dintre acești contaminanți sunt bioactivi în corpul uman”, spune Tian. „Ei au un efect dăunător asupra corpului uman dacă concentrația este suficient de mare”.

Există, de asemenea, îngrijorarea, deși neconfirmată, că, deși aceste materiale plastice sunt minuscule, ele ar putea provoca cheaguri de sânge sau alte efecte dăunătoare din punct de vedere fizic, adaugă Tian.

Astfel, pe lângă diminuarea producției de materiale plastice inutile pentru a reduce efectele dăunătoare ale microplasticelor, sunt necesare reglementări mai stricte pentru a restricționa substanțele pe care companiile le folosesc pentru a crea materiale plastice, concluzionează el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplastice găsite pentru prima dată în plămânii unor oameni vii. Bărbații, mai afectați decât femeile?

Cercetătorii au găsit microplastice în sângele uman pentru prima dată. Ce se întâmplă în corpul nostru?

Cercetătorii au găsit microplastice în bebeluși. Copiii, mai expuși la microplastice decât adulții

Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase