Home » Știință » Aliajul NASA de 1.000 de ori mai rezistent decât materialele precedente. Cum va fi folosit?

Aliajul NASA de 1.000 de ori mai rezistent decât materialele precedente. Cum va fi folosit?

Publicat: 11.05.2022

Aliajul NASA de 1.000 de ori mai rezistent decât precedentele materiale de ultimă generație realizate de agenție va fi folosit în aviație și în explorarea spațiului.

Pentru a contracara provocările formidabile ale misiunilor de lansare, agenția americană este mereu în căutarea unor noi materiale care să poată face față rigorilor lansării și frigului extrem din spațiul cosmic.

Aliajul NASA nou dezvoltat a fost numit GRX-810 și poate fi clasificat drept un aliaj întărit cu dispersie de oxid (ODS) și poate rezista în condiții foarte dure înainte de a atinge punctul de rupere.

Aliajul NASA a fost realizat folosind o tehnică nouă

Pentru descoperirea sa recentă, NASA a apelat la modelarea materialelor pentru a determina ce combinații de metale ar putea oferi rezultate optime. Înainte de asta, descoperirea noului material era un proces de încercare și eroare, care necesita adesea ani de muncă pentru a ajunge la un material adecvat, scrie Interesting Engineering.

Prin combinarea modelării materialelor cu fabricarea aditivă (imprimare 3D), agenția spațială a putut determina rapid compoziția necesară a aliajului dorit și a putut, de asemenea, să-l producă într-o perioadă la fel de scurtă de timp. Metoda de modelare folosită de agenție i-a permis acesteia să ajungă la compoziția ideală a aliajului după doar 30 de simulări.

„Ceea ce obișnuia să dureze ani printr-un proces de încercare și eroare, acum durează câteva săptămâni sau luni pentru a face descoperiri”, a spus Dale Hopkins, director de proiect adjunct al Transformation Tools and Technologies din cadrul NASA.

Proprietățile lui GRX-810

Aliajul NASA poate rezista la temperaturi de peste 1.093 de grade Celsius și este de 1.000 de ori mai durabil la temperaturi mai ridicate. Aliajul este mai maleabil, dar are și o flexibilitate de trei ori și jumătate mai mare de a se întinde sau de a se îndoi înainte de fracturare și de două ori mai multă rezistență de a rezista la fracturare.

„Anterior, o creștere a rezistenței la rupere a scăzut, de obicei, capacitatea unui material de a se întinde și de a se îndoi, motiv pentru care noul nostru aliaj este remarcabil”, a adăugat Hopkins.

Utilitatea noului material

Flexibilitatea oferită de noul material va aduce îmbunătățiri vaste de performanță, permițându-le designerilor să ia în considerare compromisuri pe care nu le-au putut lua în considerare înainte, se arată într-un comunicat de presă.

În plus, pentru a oferi rapid îmbunătățiri ale materialelor, utilizarea producției aditive deschide calea pentru economii de costuri față de procesele convenționale.

„Această descoperire este revoluționară pentru dezvoltarea materialelor. Noile tipuri de materiale mai puternice și mai ușoare joacă un rol cheie, deoarece NASA își propune să schimbe viitorul zborului”, a spus Hopkins în comunicatul de presă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu oferă noi indicii despre structura pielii umane. Cât de rezistentă este?

Rămășițe de la amartizarea roverului Perseverance, observate în noi imagini de la NASA

China plănuiește un sistem care să elimine asteroizii care se îndreaptă spre Pământ

Poate fi crescută carnea în spațiu sau va rămâne asta doar un vis?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase