Home » D:News » Avionul X-59 de la NASA, care ar putea permite zboruri comerciale supersonice, a efectuat noi teste

Avionul X-59 de la NASA, care ar putea permite zboruri comerciale supersonice, a efectuat noi teste

Avionul X-59 de la NASA, care ar putea permite zboruri comerciale supersonice, a efectuat noi teste
Credit foto: Lockheed Martin
Publicat: 29.04.2022

Să fim sinceri, cu toții ne dorim zboruri comerciale supersonice. Zborurile pe distanțe lungi pot fi obositoare, însă o călătorie de doar câteva ore pentru a-ți petrece weekendul de cealaltă parte a lumii, poate fi interesantă. 

Cu toate acestea, gustul zborurilor de mare viteză a fost întrezărit o dată cu Concorde, însă rapid producătorii au început să se confrunte cu mai multe probleme ale zborului supersonic. Este vorba în special de boom-ul supersonic, indică IFL Science.

În prezent, Lockheed Martin și NASA încearcă să ofere un răspuns la problema boom-ului sonic. Un nou avion supersonic numit X-59 Quiet SuperSonic Technology a trecut prin mai multe luni de teste, iar rezultatele par să fie încurajatoare. Testarea ratei de supraviețuire la presiune mare a avionului supersonic a fost una pozitivă, dar NASA precizează că mai sunt necesare unele teste înainte de lansarea primei curse.

Cum apare boom-ul sonic?

Boom-ul sonic apare atunci când un avion depășește viteza sunetului și este rezultatul undelor de presiune comprimată din fața și spatele avionului, atunci când acestea nu se mai intersectează și formează o singură undă de șoc.

Mulți oameni cred că acesta apare atunci când avionul atinge viteza Mach 1 – undeva la 1235 kilometri pe oră, care este viteza sunetului, dar această ipoteză este una eronată, undele de șoc fiind auzite de oricine se află sub direcția de zbor a aeronavei.

Zgomotul unui glonț are același efect de boom sonic, cu toate că la o intensitate mult mai mică. Zgomotul este suficient pentru a provoca traume auditive pentru veterani, însă dacă ar fi să amplificăm acest zgomot asociindu-l cu cel provocat de un avion, putem asista la daune structurale de până la 120 de decibeli.  Astfel că nu este util să avem linii aeriene comerciale de acest fel, care să spargă ferestrele oriunde merge, motiv pentru care zborurile supersonice pe deasupra pământului sunt interzise.

X-59 ar putea produce un boom sonic mai slab

Astfel că, pentru a crea un avion de linie care să cutreiere lumea la peste 1 Mach, inginerii trebuie să facă ceva în legătură cu boom-ul. X-59 este un model de avion despre care testele pe calculator au prezis că ar produce un boom ceva mai slab – numit „lovitură sonică” de către NASA.

Deși conceptul încă nu este unul perfect, schițele arată un zgomot redus și un potențial distructiv mult mai slab prin comparație cu boom-ul sonic. Dacă testele vor continua conform așteptărilor, X-59 ar putea fi văzut pe cer începând cu 2024, indică NASA. Speră ca acest model, precum și tehnologiile de măsurare a sunetului folosite în acest concept, vor constitui piatra de temelie pentru zborurile supersonice. 

Pionierat în lumea zborurilor comerciale supersonice

„O dată cu X-59, vrem să demonstrăm că se poate reduce zgomotul produs de boom-ul supersonic și să se ajungă la ceea ce numim lovitură sonică”, spune John Wolter, cercetătorul principal al în cadrul testului de tunel de vânt cu boom sonic al X-59.

„Obiectivul este de a furniza autorităților de reglementare date privind zgomotul și răspunsul comunității, ceea ce ar putea duce la noi reguli pentru zborul supersonic pe uscat. Testul a demonstrat că nu avem doar un design mai silențios al aeronavelor, ci că avem și instrumentele precise necesare pentru a prezice zgomotul aeronavelor viitoare.”

Vă mai recomandăm și:

MiG-21, cel mai fabricat avion de luptă supersonic din toate timpurile

În urmă cu 53 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse

Oligarhii ruși, dar și Vladimir Putin, țintiți de tânărul care monitoriza avionul lui Elon Musk

Un crater înghețat de pe Marte strălucește într-o nouă imagine uimitoare de la NASA

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase