Home » Știință » O nouă tehnologie revoluționară. Cel mai puternic laser cu raze X din lume este mai rece decât spațiul cosmic

O nouă tehnologie revoluționară. Cel mai puternic laser cu raze X din lume este mai rece decât spațiul cosmic

Credit: SLAC National Accelerator Laboratory
Publicat: 15.05.2022

Un accelerator de particule supraconductor a fost răcit la doar două grade peste zero absolut (−273 grade Celsius). Aici intră în funcțiune supraconductibilitatea sa și poate livra electroni de înaltă energie fără a pierde aproape deloc energie în acest proces.

Laserul cu raze X cu electroni liberi modernizat Linac Coherent Light Source (LCLS) va fi utilizat pentru a studia în detaliu procesele chimice, creând instantanee ale atomilor și moleculelor la intervale de timp incredibil de rapide.

Laserul este cunoscut sub numele de LCSL-II pentru a-l deosebi de predecesorul său. Acesta va produce impulsuri de 10.000 de ori mai luminoase și într-un număr foarte mare – de până la un milion de ori pe secundă. Asta înseamnă de 10.000 de ori mai multe impulsuri decât LCSL-ul original pentru aceeași factură de energie.

„Laserul va duce știința cu raze X la următorul nivel”

„În doar câteva ore, LCLS-II va produce mai multe impulsuri de raze X decât a generat laserul actual în întreaga sa viață”, a declarat Mike Dunne, directorul LCLS, într-un comunicat.

„Datele care odată ar fi putut dura luni de zile pentru a fi colectate ar putea fi produse în câteva minute. Acesta va duce știința cu raze X la următorul nivel, deschizând calea pentru o gamă complet nouă de studii și avansând capacitatea noastră de a dezvolta tehnologii revoluționare pentru a aborda unele dintre cele mai profunde provocări ale societății noastre.”

Temperatura uluitoare, mai mică decât cea din spațiul cosmic

Procesul de răcire a trebuit să se desfășoare foarte lent, astfel încât componentele să nu se deterioreze. Temperatura uluitoare – care este mai mică decât cea din spațiul cosmic – a fost în cele din urmă atinsă.

„Proiectul LCLS-II a necesitat ani de efort din partea unor echipe mari de tehnicieni, ingineri și oameni de știință din cinci laboratoare diferite din SUA și a multor colegi din întreaga lume”, a adăugat Norbert Holtkamp, director adjunct al SLAC și director de proiect pentru LCLS-II, scrie IFL Science. „Nu am fi putut ajunge acolo unde suntem acum fără aceste parteneriate continue.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ

Forţele Navale ale SUA au testat un sistem laser în Orientul Mijlociu

Armata israeliană a dezvăluit un laser capabil să ardă drone din zbor și să le prăbușească

Laserul de la Măgurele, exclus din proiectul paneuropean de cercetare ELI-ERIC

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase