Home » Știință » Consumul de afine poate reduce riscul de demență, potrivit unui studiu

Consumul de afine poate reduce riscul de demență, potrivit unui studiu

Publicat: 15.05.2022

Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati, conduși de doctorul Robert Krikorian, au descoperit că adăugarea de afine în dieta zilnică a anumitor populații de vârstă mijlocie poate reduce șansele de a dezvolta demență. 

Krikorian a declarat că echipa sa a desfășurat timp de mai mulți ani cercetări privind beneficiile fructelor de pădure pentru persoanele cu un risc mai mare de boală Alzheimer și demență.

Deși nu sunt complet diferite de alte fructe de pădure și plante precum varza roșie, Krikorian a spus că afinele au un nivel deosebit de ridicat de micronutrienți și antioxidanți numiți antociani. Antocianii ajută la conferirea culorii specifice a afinei și, de asemenea, ajută la apărarea plantelor împotriva expunerii excesive la radiații, a agenților infecțioși și a altor amenințări, a spus Krikorian.

Aceleași proprietăți care ajută afinele să supraviețuiască oferă beneficii și pentru oameni, cum ar fi reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției metabolice și creșterea producției de energie în celule.

Ce sunt antocianii prezenți în afine?

Studiile anterioare privind fructele de pădure conduse de Krikorian s-au concentrat pe populațiile mai în vârstă, dar cu această cercetare, echipa a dorit să studieze persoane de vârstă mijlocie pentru a se concentra pe prevenirea și reducerea riscului de demență.

„Observasem beneficii cognitive ale afinelor în studii anterioare cu adulți mai în vârstă și ne-am gândit că acestea ar putea fi eficiente la persoanele mai tinere cu rezistență la insulină”, a declarat Krikorian, profesor și director al diviziei de psihologie din cadrul Departamentului de Psihiatrie și Neuroștiințe Comportamentale al Colegiului de Medicină al UC, potrivit EurekAlert. „Boala Alzheimer, la fel ca toate bolile cronice legate de îmbătrânire, se dezvoltă pe o perioadă de mulți ani, începând de la mijlocul vieții”.

Cercetătorii au analizat 33 de pacienți din zona Cincinnati cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, care erau supraponderali, prediabetici și care observaseră un declin ușor al memoriei odată cu îmbătrânirea. Krikorian a spus că această populație are un risc crescut de demență târzie și de alte afecțiuni comune.

Pe o perioadă de 12 săptămâni, pacienții au fost rugați să se abțină de la consumul de fructe de pădure de orice fel, cu excepția unui pachet zilnic de supliment sub formă de pulbere care trebuia amestecat cu apă și consumat fie la micul dejun, fie la cină. Jumătate dintre participanți au primit pulberi care conțineau echivalentul unei jumătăți de cană de afine întregi, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

O putere cognitivă și o funcție metabolică îmbunătățită

De asemenea, participanții au fost supuși unor teste care măsurau anumite abilități cognitive care scad la pacienții cu demență, cum ar fi funcțiile executive precum memoria de lucru, flexibilitatea mintală și autocontrolul.

Krikorian a spus că cei din grupul tratat cu afine au prezentat îmbunătățiri la sarcinile cognitive care depind de controlul executiv. Pacienții din grupul cu afine au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de insulină, ceea ce înseamnă că participanții au avut o funcție metabolică îmbunătățită și au putut arde mai ușor grăsimile pentru energie.

Krikorian a spus că grupul care a consumat afine a prezentat un grad ușor suplimentar de decuplare mitocondrială mai mare, un proces celular care a fost asociat cu o longevitate mai mare și cu un stres oxidativ redus. Stresul oxidativ poate duce la simptome precum oboseala și pierderea memoriei.

Astfel, principala concluzie a studiului actual indică faptul că suplimentarea regulată cu afine în dietele oamenilor de vârstă mijlocie cu risc ar putea reduce șansele de a dezvolta demență la sfârșitul vieții.

Descoperirile au fost publicate recent în revista Nutrients.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Beneficiile pe care ti le poate aduce consumul de afine

Cum ajută afinele sănătatea psihică şi fizică? Iată ce au descoperit cercetătorii

Cum comunică intestinul cu creierul?

7 motive pentru a mânca afine

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un cangur antic din Papua Noua Guinee este endemic și nu este înrudit cu cei din Australia, au descoperit cercetătorii
Un cangur antic din Papua Noua Guinee este endemic și nu este înrudit cu cei din Australia, au descoperit cercetătorii
Descoperirea unor tipuri complet noi de virusuri oferă indicii despre originile vieții complexe
Descoperirea unor tipuri complet noi de virusuri oferă indicii despre originile vieții complexe
Randamentul culturilor ar putea crește datorită practicilor ecologice, arată un studiu pe termen lung
Randamentul culturilor ar putea crește datorită practicilor ecologice, arată un studiu pe termen lung
Un pui de mamut lânos, vechi de 30.000 de ani, a fost descoperit în câmpurile aurifere canadiene
Un pui de mamut lânos, vechi de 30.000 de ani, a fost descoperit în câmpurile aurifere canadiene
Iată cum ar putea fi încetinirea automatizării benefică pentru economie
Iată cum ar putea fi încetinirea automatizării benefică pentru economie
Medicii prescriu mai puține analgezice în turele de noapte decât ziua, arată un studiu
Medicii prescriu mai puține analgezice în turele de noapte decât ziua, arată un studiu
Gata cu mâncatul compulsiv! Semnalul din creier care controlează consumul de alimente, descoperit
Gata cu mâncatul compulsiv! Semnalul din creier care controlează consumul de alimente, descoperit
Astronauții NASA recoltează legume delicioase în spațiu, fără sol
Astronauții NASA recoltează legume delicioase în spațiu, fără sol
Incendiu de vegetație la Machu Picchu. Pompierii peruani încearcă să țină flăcările sub control
Incendiu de vegetație la Machu Picchu. Pompierii peruani încearcă să țină flăcările sub control
Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?
Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?
Dezinfectant în Cosmos? Astronomii au identificat un alcool în spațiul interstelar
Dezinfectant în Cosmos? Astronomii au identificat un alcool în spațiul interstelar
Peste 400 de hectare de luncă au fost reconectate cu Dunărea. O mică „deltă”, la Gârla Mare, în Mehedinți, își așteaptă vizitatorii
Peste 400 de hectare de luncă au fost reconectate cu Dunărea. O mică „deltă”, la Gârla Mare, în Mehedinți, își ...
Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer va fi construită în Islanda
Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer va fi construită în Islanda
O aplicație Android îți poate spune cât de prăjită e cafeaua
O aplicație Android îți poate spune cât de prăjită e cafeaua
Detalii mai puțin cunoscute din istoria Palatului Regal (DOCUMENTAR)
Detalii mai puțin cunoscute din istoria Palatului Regal (DOCUMENTAR)
Muzeul Național de Istorie a României, un edificiu a cărei construcție a început la 1894 (DOCUMENTAR)
Muzeul Național de Istorie a României, un edificiu a cărei construcție a început la 1894 (DOCUMENTAR)
Scoția vrea să organizeze un nou vot pentru independență
Scoția vrea să organizeze un nou vot pentru independență
Blestemul domniilor fanariote pentru români
Blestemul domniilor fanariote pentru români