Home » Știință » Un medicament experimental pentru slăbit a stabilit un record în testele clinice

Un medicament experimental pentru slăbit a stabilit un record în testele clinice

Publicat: 11.05.2022

Un medicament experimental pentru slăbit destinat persoanelor obeze și supraponderale a oferit o scădere în greutate record pentru participanții la un studiu clinic, plasându-l la egalitate cu opțiunile chirurgicale, sugerează compania care a creat medicamentul.

Tirzepatida, dezvoltată de compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company (Lilly), este o injecție făcută o dată pe săptămână care favorizează scăderea în greutate prin imitarea efectelor hormonilor naturali numiți incretine.

Acești hormoni scad zahărul din sânge după masă și reglează procesele metabolice legate de digestie.

Un medicament experimental pentru slăbit adaptat din tratamentele de diabet

Acest medicament experimental pentru slăbit, care nu este încă disponibil pe piață, așteptând un studiu clinic suplimentar, este o combinație sintetică de două incretine speciale, numite GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului-1) și GIP (polipeptidă insulinotropă dependentă de glucoză).

GLP-1 stă la baza medicamentului anti-diabet semaglutid, care a fost aprobat în SUA ca medicament de slăbit în 2021, fiind prima dată când FDA a aprobat un nou tratament pentru scăderea în greutate după mai mulți ani.

Acea aprobare a fost acordată pe baza rezultatelor descrise ca o „piatră de hotar” pentru scăderea în greutate, dar se pare că formula tirzepatidei, datorită adăugării GIP, ar putea revoluționa din nou tratamentele de acest gen.

În ce a constat studiul clinic?

În rezultatele fazei 3 a studiului clinic SURMOUNT-1 de investigare a efectelor tirzepatidei, cercetătorii au înrolat 2.539 de participanți care erau fie supraponderali, fie obezi (cu o comorbiditate legată de greutate, dar fără diabet de tip 2).

Participanții au primit tirzepatidă sau un placebo pe parcursul a 72 de săptămâni, alături de sprijin pentru a urma o dietă cu conținut scăzut de calorii și pentru a-și crește nivelul de activitate fizică.

Tirzepatida a fost administrată în trei dozaje (5, 10 sau 15 miligrame în injecția săptămânală); toate cele trei grupuri au avut niveluri semnificative de scădere în greutate pe parcursul studiului.

La cea mai mare doză (15 mg), participanții au avut reduceri medii de greutate cu 22,5% din greutatea lor corporală (24 kg), în timp ce doza de 10 mg a atins o scădere a greutății de 21,4% (22 kg); doza de 5 mg a înregistrat o reducere a greutății corporale cu 16% (16 kg).

În comparație, grupul placebo a pierdut doar 2,4% din greutatea corporală (2 kg). Anterior, studiile de scădere în greutate cu semaglutidă au înregistrat în medie o scădere în greutate de aproximativ 17%.

„Tirzepatida este primul medicament experimental pentru slăbit care oferă o scădere în greutate de peste 20% în medie într-un studiu de fază 3”, spune medicul de cercetare clinică Jeff Emmick, vicepreședinte de dezvoltare a produsului la Lilly.

Deși rezultatele nu au fost încă evaluate de către colegi, Lilly spune că vor fi trimise pentru o astfel de analiză în viitor. Între timp, studiul SURMOUNT-1 este în desfășurare, alături de alte studii SURMOUNT conexe, ale căror rezultate vor fi anunțate în 2023.

Efecte adverse

Cu toate acestea, știm deja că tirzepatida nu este utilă pentru toți utilizatorii. În timp ce rezultatele medii de scădere în greutate par să depășească ușor tratamentul cu semaglutidă și sunt aproximativ la egalitate cu cele pe care pacienții le-ar putea aștepta de la o intervenție chirurgicală bariatrică, unii participanți la studiul pentru tirzepatidă au experimentat efecte adverse.

În funcție de doză, până la o treime din grupul tratat cu tirzepatidă a prezentat greață, în timp ce diareea a fost, de asemenea, relativ frecventă (pentru 18,7-23% dintre participanți). Unii oameni au experimentat și vărsături și constipație, deși merită remarcat că doar un mic procent de participanți a părăsit studiul din cauza acestor efecte.

Acest medicament experimental pentru slăbit ar putea costa foarte mult

O altă barieră potențială în calea administrării tirzepatidei este problema prețului, asta dacă presupunem că rezultatele cercetărilor ulterioare vor face ca FDA să aprobe medicamentul pentru pacienții care vor să slăbească. Medicamentul a fost deja trimis pentru reglementare pentru tratamentul diabetului zaharat.

După cum au observat alții, semaglutida, vândută ca medicament de slăbit sub numele de Wegovy de către compania farmaceutică daneză Novo Nordisk, se vinde cu peste 1.300 de dolari pe lună și foarte puțini pacienți își pot permite un medicament atât de scump, mai ales când medicamente precum acestea sunt rareori acoperite de asigurările de sănătate, potrivit Science Alert.

Dacă tirzepatida va urma o strategie similară de stabilire a prețurilor, acesta ar putea fi un alt caz al unui medicament potențial genial, care poate schimba viața, pe care, din păcate, mulți oameni nu îl vor putea cumpăra.

Pe lângă aspectele economice, rezultatele impresionante ale acestor medicamente sugerează totuși că am putea fi în curând capabili să îmbunătățim tratamentul obezității, o epidemie complexă și dăunătoare care nu a putut fi controlată.

Dacă putem realiza această promisiune și asigura accesul echitabil la această nouă generație de medicamente pentru obezitate, vom îmbunătăți sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume, spun cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Microbii din intestin ar putea fi responsabili pentru poftele alimentare

Cum modifică poluarea aerului țesutul pulmonar și favorizează apariția cancerului?

Sistemul de alarmă al creierului. Cum sunt suprimate gândurile intruzive și amintirile nedorite?

Nu toate tipurile de alcool influențează la fel nivelul de grăsime corporală. Ce băuturi ne protejează?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase