Home » Știință » Pauzele de la social media îmbunătățesc sănătatea mintală

Pauzele de la social media îmbunătățesc sănătatea mintală

Publicat: 11.05.2022

Pauzele de la social media, chiar și de o singură săptămână, au adus îmbunătățiri în ceea ce privește starea de bine și au ameliorat depresia și anxietatea. Pe viitor, acest lucru ar putea fi recomandat oamenilor pentru a-și gestiona sănătatea mintală, spune un nou studiu.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bath (Marea Britanie), a studiat efectele asupra sănătății mintale date de pauzele de la social media de o săptămână.

Pentru unii participanți la studiu, acest lucru a însemnat eliberarea a aproximativ nouă ore din săptămână, care altfel ar fi fost petrecute derulând pe Instagram, Facebook, Twitter și TikTok.

Rezultatele lor au fost publicate pe 6 mai în Cyberpsychology, Behavior and Social Networking și sugerează că doar o săptămână liberă de rețele sociale a îmbunătățit nivelul general de stare de bine al persoanelor și a redus simptomele de depresie și de anxietate.

Pauzele de la social media s-au arătat a fi benefice pe termen scurt

Pentru studiu, cercetătorii au alocat aleatoriu 154 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 72 de ani care foloseau rețelele sociale în fiecare zi, fie într-un grup de intervenție, căruia i s-a cerut să nu mai folosească nicio rețea socială timp de o săptămână, fie într-un grup de control, care a putut să le folosească ca de obicei. La începutul studiului, au fost luate scoruri de bază pentru anxietate, depresie și stare de bine.

Participanții au raportat că au petrecut în medie 8 ore pe săptămână pe rețelele sociale la începutul studiului. O săptămână mai târziu, participanții cărora li s-a cerut să ia o pauză de o săptămână au avut îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește bunăstarea, depresia și anxietatea față de cei care au continuat să folosească rețelele sociale, ceea ce sugerează un beneficiu pe termen scurt.

Participanții cărora li s-a cerut să ia o pauză de o săptămână au raportat că au folosit rețelele sociale pentru o medie de 21 de minute, în comparație cu o medie de 7 ore pentru cei din grupul de control. Au fost furnizate statistici de utilizare a ecranului pentru a verifica dacă persoanele au respectat pauza.

Rețelele sociale sunt parte din viața noastră

„Scrollingul pe rețelele sociale este atât de omniprezent încât mulți dintre noi o facem aproape fără să ne gândim, din momentul în care ne trezim până când închidem ochii noaptea”, explică dr. Jeff Lambert, cercetător principal la Departamentul pentru Sănătate din Bath, citat de Eurek Alert.

„Știm că utilizarea rețelelor sociale este uriașă și că există tot mai multe preocupări cu privire la efectele sale asupra sănătății mintale, așa că, prin acest studiu, am vrut să vedem dacă pauzele de la social media de o săptămână ar putea aduce beneficii pentru sănătatea mintală”, a adăugat dr. Lambert.

„Mulți dintre participanți au raportat efecte pozitive ale absenței rețelelor sociale, având o stare de spirit îmbunătățită și mai puțină anxietate în general. Acest lucru sugerează că chiar și o mică pauză poate avea un impact”, a continuat el.

„Desigur, social media este o parte a vieții și, pentru mulți oameni, este o parte indispensabilă a ceea ce sunt ei și a modului în care interacționează cu ceilalți. Dar dacă petreceți ore întregi în fiecare săptămână scrollând și simțiți că vă afectează negativ, ar putea merita să reduceți utilizarea pentru a vedea dacă vă ajută”, spune Dr. Lambert.

Cum va fi continuat studiul?

Echipa vrea acum să dezvolte acest studiu pentru a vedea dacă luarea unei scurte pauze poate ajuta diferite populații (de exemplu, persoanele mai tinere sau persoanele cu afecțiuni fizice și mintale). Echipa vrea să urmărească oamenii mai mult de o săptămână, pentru a vedea dacă beneficiile persistă în timp. Dacă da, pe viitor, ei speculează că renunțarea la social media ar putea face parte din suita de opțiuni clinice utilizate pentru a ajuta la gestionarea sănătății mintale.

În ultimii 15 ani, rețelele sociale au revoluționat modul în care comunicăm, o arată creșterea uriașă pe care au avut-o principalele platforme. În Marea Britanie, numărul adulților care folosesc rețele sociale a crescut de la 45% în 2011 la 71% în 2021. În rândul tinerilor cu vârste între 16 și 44 de ani, până la 97% folosesc rețele sociale, iar scrollingul este cea mai frecventă activitate online.

Indispoziția și pierderea plăcerii sunt caracteristicile de bază ale depresiei, în timp ce anxietatea se caracterizează prin îngrijorare excesivă și scăpată de sub control. Starea de bine se referă la nivelul de afect pozitiv al unui individ, satisfacția vieții și simțul scopului. Potrivit Mind, una din șase persoane se confruntă cu o problemă comună de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, în fiecare săptămână.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință susțin că pot inversa semnele îmbătrânirii cu ajutorul transplanturilor de fecale

Băutura care provoacă boli cronice și îți „încetinește” creierul. Cât de des o consumi?

Un virus a fost găsit în inima de porc transplantată în premieră unui bărbat de 57 de ani

Motivul pentru care hibernarea nu ar fi posibilă pentru oameni în spațiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase