Home » Știință » Mai multe infecții ale pielii, mai puține boli de inimă. Un studiu dezvăluie cum ne afectează înălțimea

Mai multe infecții ale pielii, mai puține boli de inimă. Un studiu dezvăluie cum ne afectează înălțimea

Publicat: 06.06.2022
Mai multe infecții ale pielii, mai puține boli de inimă. Un studiu dezvăluie cum ne afectează înălțimea
Foto: Pexels

Înălțimea a fost un factor asociat cu multiple afecțiuni comune, de la boli de inimă la cancer. Oamenii de știință s-au străduit să determine dacă înălțimea în sine este factorul de risc sau dacă sunt implicate și alte elemente, precum nutriția și statutul socio-economic.

Astfel, în noul studiu condus de Sridharan Raghavan de la Rocky Mountain Regional VA Medical Center, SUA, și publicat în revista PLOS Genetics, cercetătorii și-au propus să elimine acești factori de confuzie.

Ei au analizat separat legăturile dintre diverse boli și înălțimea reală a unei persoane, precum și legăturile cu înălțimea lor prezisă pe baza geneticii lor.

Echipa a folosit date din programul VA Million Veteran Program, care a inclus informații genetice și de sănătate de la peste 200.000 de adulți albi și peste 50.000 de adulți de culoare.

Înălțimea, legată de un risc mai mare de fibrilație atrială și de vene varicoase

Rezultatele au confirmat constatările anterioare conform cărora înălțimea este legată de un risc mai mare de fibrilație atrială și de vene varicoase, precum și de un risc mai mic de boli coronariene, hipertensiune arterială și colesterol ridicat.

De asemenea, studiul a scos la iveală noi asocieri între o înălțime mai mare și un risc mai mare de neuropatie periferică, care este cauzată de afectarea nervilor de la nivelul extremităților, precum și de infecții ale pielii și oaselor.

Noul studiu a analizat peste 1.000 de afecțiuni și trăsături în ansamblu, ceea ce îl face cel mai mare studiu de până acum privind înălțimea și bolile.

Un factor de risc nerecunoscut anterior pentru mai multe afecțiuni

Cercetătorii concluzionează că înălțimea poate fi un factor de risc nerecunoscut anterior pentru mai multe afecțiuni comune la adulți.

Cu toate acestea, ei spun că sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica unele dintre aceste asocieri și că studiile viitoare ar beneficia de includerea unei populații internaționale mai mari și mai diverse.

„Folosind metode genetice aplicate la programul VA Million Veteran, am găsit dovezi că înălțimea la adulți poate avea un impact asupra a peste 100 de trăsături clinice, inclusiv asupra mai multor afecțiuni asociate cu rezultate slabe și calitatea vieții – neuropatie periferică, ulcere la nivelul extremităților inferioare și insuficiență venoasă cronică. Concluzionăm că înălțimea poate fi un factor de risc nemodificabil și nerecunoscut pentru mai multe afecțiuni comune la adulți”, a concluzionat Raghavan, potrivit MedicalXpress.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O tulpină de tuberculoză a traversat Pacificul cu mii de ani înainte de contact. Cum a apărut boala?

Cercetătorii au descoperit că o boală autoimună poate duce la alta

Cercetătorii investighează rolul genei asociate cu boala Alzheimer în celulele imunitare ale creierului

Bruxismul, boala scrâșnitului din dinți, are remediu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase