Home » Știință » Vaccinul antigripal ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer. Descoperirea i-a surprins pe cercetători!

Vaccinul antigripal ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer. Descoperirea i-a surprins pe cercetători!

Publicat: 02.07.2022

Cercetătorii au fost surprinși să descopere că vaccinul antigripal ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer; acesta ar putea reduce cu 40% șansele ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani să fie diagnosticate cu boala Alzheimer, până la patru ani mai târziu.

Deși este încă mult prea devreme pentru a determina dacă există legături cauzale directe între acest vaccin și potențiala apariție de afecțiuni neurologice, precum Alzheimer; cu alte cuvinte, nu se știe dacă vaccinul antigripal în sine sau altceva este responsabil pentru această protecție împotriva Alzheimer.

Cercetarea este cu siguranță un progres promițător, care ar putea să-i îndrepte pe oamenii de știință în direcția unor tratamente ușor accesibile.

Vaccinul antigripal oferă o modestă protecție împotriva Alzheimer

Într-un studiu revizuit de colegi, din Journal of Alzheimer’s Disease, cercetătorii de la UTHealth Houston, din SUA, au comparat rata de incidență a bolii la pacienții cu și fără cel puțin o vaccinare antigripală, într-un eșantion la nivel național de adulți din SUA cu vârsta de cel puțin 65 de ani care a inclus 935.887 de persoane vaccinate și 935.887 de persoane nevaccinate.

Rezultatele sunt modeste, dar interesante, mai ales având în vedere cât de mult timp și efort sunt investite în încetinirea și inversarea bolii. Potrivit Futurism, Aproximativ 5,1% dintre cei cu vaccinări anterioare împotriva gripei au dezvoltat Alzheimer, în comparație cu 8,5% dintre pacienții nevaccinați care au fost diagnosticați ulterior cu această boală.

„Am descoperit că vaccinarea antigripală la adulții în vârstă oferă protecție împotriva Alzheimer timp de câțiva ani”, a declarat Avram Bukhbinder, absolvent al UTHealth Houston și prim autor al studiului.

„Puterea acestui efect protector a crescut odată cu numărul de ani în care o persoană a primit un vaccin anual antigripal: cu alte cuvinte, rata de dezvoltare a bolii Alzheimer a fost cea mai scăzută printre cei care au primit în mod constant vaccinul antigripal în fiecare an”, spune el.

Alte vaccinuri ar putea avea efecte similare

„Cercetările viitoare ar trebui să evalueze dacă vaccinarea antigripală este asociată și cu rata de progresie a simptomelor la pacienții care suferă deja de Alzheimer”, a adăugat Bukhbinder.

Cel mai important, cercetătorii nu cunosc mecanismele care stau la baza care ar putea explica diferența dintre indivizii vaccinați și cei nevaccinați sau dacă există o astfel de diferență.

„Deoarece există dovezi că mai multe vaccinuri pot proteja de boala Alzheimer, ne gândim că acesta nu este un efect specific al vaccinului antigripal”, a spus Paul Schulz, medic la UTHealth și autor principal al studiului.

„În schimb, credem că sistemul imunitar este complex, iar unele modificări, cum ar fi pneumonia, îl pot activa într-un mod care agravează boala Alzheimer”, a continuat el.

Datele trebuie cercertate în amănunt

Însă pot exista și alte motive.

„Alte lucruri care activează sistemul imunitar pot face acest lucru într-un mod diferit, unul care protejează de boala Alzheimer”, a adăugat el.

Pe scurt, datele arată un informație interesantă, care merită cercetată mai amănunțit.

„În mod clar, mai avem multe de învățat despre modul în care sistemul imunitar înrăutățește sau îmbunătățește rezultatele în cadrul acestei boli”, a spus Schulz.

Vă recomandăm să citiți și:

Specialiștii au „vindecat” un atac de cord prin regenerarea celulelor musculare

Un ucigaș străvechi devine rapid rezistent la antibiotice, avertizează oamenii de știință

Statul într-un picior timp de 10 secunde îți poate arăta riscul de deces

Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericirea umană

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase