Home » Știință » Test de cultură generală. Câte oase are corpul uman?

Test de cultură generală. Câte oase are corpul uman?

Publicat: 05.07.2022

Oasele sunt cele care dau structura corpului nostru. Acestea, împreună cu mușchii, ne permit să ne deplasăm și să ne mișcăm. Te-ai întrebat vreodată câte oase are corpul uman?

Oasele sunt formate din țesut conjunctiv întărit cu calciu și celule osoase specializate. Majoritatea oaselor conțin și măduvă osoasă, unde se produc celulele sangvine.

Oasele, împreună cu mușchii și cu articulațiile ne mențin corpul la un loc și ne permit să ne mișcăm. Acesta se numește sistemul musculo-scheletic. Scheletul susține și modelează corpul și protejează organele interne delicate precum creierul, inima și plămânii.

Oasele conțin cea mai mare parte din aportul de calciu al corpului nostru. Corpul formează și descompune în mod constant țesutul osos, în funcție de necesități. Potrivit Better Health, osul sănătos are nevoie de o dietă echilibrată, de exerciții fizice regulate și de niveluri corecte de diverși hormoni.

Câte oase are corpul uman?

Cel mai probabil, te-ai întrebat cel puțin o dată câte oase are corpul uman. Scheletul unei persoane adulte este format din 206 oase. Acestea includ oasele craniului, coloana vertebrală (vertebre), coaste, brațe și picioare.

Ceva mai în amănunt, este vorba de: craniu, incluzând osul maxilarului; Coloana vertebrală, cu vertebrele cervicale, toracice și lombare, osul sacru și coccis; Piept, cu coaste și stern; Brațe, cu omoplat (scapula), claviculă, humerus, radius și ulna; Mâinile (sau oasele încheieturii mâinii), cu carpiene, metacarpiene și falange; pelvis (sau oasele șoldului); Picioare, cu osul coapsei (femur), rotulă, tibie și fibula; și tălpile, cu oasele tarsiene, metatarsiene și falange.

Tipuri de oase

Există 4 tipuri principale de oase în corpul uman. Acestea sunt:

Oase lungi, care au o formă lungă și subțire. Exemplele includ oasele brațelor și picioarelor (fără oasele încheieturilor, gleznelor și rotulelor). Cu ajutorul mușchilor, oasele lungi funcționează ca pârghii pentru a permite mișcarea.

Oase scurte, care au o formă îndesată, asemănătoare unui cub. Exemplele includ oasele care alcătuiesc încheieturile și gleznele.

Oase plate, care au o suprafață aplatizată, largă. Exemplele includ coastele, omoplații, sternul și oase ale craniului.

Oase neregulate, care au o formă care nu se conformează celor trei tipuri de mai sus. De exemplu, oasele coloanei vertebrale (vertebrele).

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul caracatiței, mai asemănător cu cel al omului decât se credea. Cum și-au căpătat inteligența remarcabilă?

Un studiu susține că sindromul impostorului nu ține cont de vârstă sau inteligență

Cancerul mamar se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

Pacienții tratați prin metoda CRISPR, încă „vindecați” ani mai târziu. Concluziile unui nou studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase