Home » Știință » Praful spațial de pe Venus ar putea ajuta la curățarea aerului de pe Pământ

Praful spațial de pe Venus ar putea ajuta la curățarea aerului de pe Pământ

Publicat: 05.07.2022

Reducerea emisiilor de carbon provenite de la drumuri, căi ferate și transport maritim necesită implementarea simultană a unei serii de soluții, însă niciuna dintre acestea nu este suficientă de una singură.

În 2030, vânzarea de autoturisme noi cu motoare diesel și pe benzină va fi interzisă în Regatul Unit. Viitorul automobilismului de pasageri va fi electric. Dar problemele recente de aprovizionare cu piese și costul ridicat al carbonului pentru fabricarea vehiculelor electrice ar putea întârzia beneficiile climatice ale acestei tranziții.

Pentru a utiliza cât mai bine vehiculele pe benzină și diesel existente – și carbonul care a fost investit în crearea acestora – șoferii și producătorii pot reduce emisiile unei familii de compuși numiți oxizi de azot, care sunt legați de bolile respiratorii, printr-o mai bună tratare a gazelor de eșapament. În acest fel, comunitățile cele mai afectate de poluarea aerului pot fi cel puțin protejate înainte ca emisiile nocive ale vehiculelor să fie în sfârșit eradicate.

Acum, cercetătorii dezvoltă o nouă generație de convertizoare catalitice – dispozitive montate pe țevile de eșapament pentru a reduce eliberarea de gaze toxice. Inspirându-ne din chimia observată pe suprafața planetelor extrem de fierbinți, cum ar fi Venus, au produs un material sintetic care ar putea îmbunătăți calitatea aerului.

Lumina Soarelui distruge dioxidul de carbon din atmosferele planetelor

Lumina Soarelui distruge dioxidul de carbon (CO₂) din atmosferele planetelor, producând monoxid de carbon (CO). Nu suficient de repede pentru a evita schimbările climatice, dar suficient pentru ca atmosfere precum cea a planetei Venus să conțină mult mai mult CO decât observăm acolo.

Grupul, condus de Alexander James, cercetător în chimie atmosferică la Universitatea din Leeds, studiază efectele materialelor meteorice (praf sosit din spațiu) în atmosferă. O pulbere de silicat de fier pe care au realizat-o și care reproduce acest praf poate accelera transformarea CO în CO₂. Acesta este scopul pentru care au fost concepute primele convertoare catalitice din mașini, deoarece CO este un gaz toxic.

Acest lucru ne-a făcut să ne gândim dacă acest material ar putea ajuta la rezolvarea altor probleme, cum ar fi poluarea cu oxizi de azot, care depășește limitele legale în aerul din multe orașe. Calitatea slabă a aerului cauzată de gazele de eșapament ale autovehiculelor costă anual zeci de mii de vieți.

Cercetătorii au descoperit că pulberea nu numai că poate curăța simultan emisiile de CO și de oxid de azot, dar poate transforma dioxidul de azot (NO₂, un gaz nociv care este reglementat în mod specific) în azot molecular inofensiv (N₂) și apă la temperatura camerei, scrie Inverse.

Efectele materialelor meteorice în atmosferă

Catalizatorii pentru prelucrarea emisiilor de oxid de azot (NOx) instalați în vehiculele diesel moderne funcționează numai la temperaturi ale gazelor de eșapament de peste 150°C. Chiar dacă mașinile utilizează un aditiv lichid pentru a reduce emisiile de oxid de azot, este puțin probabil să funcționeze în timp ce conduceți încet, când gazele de eșapament sunt mai reci. Acesta este momentul în care vehiculele emit cel mai mult NO₂ – adesea în ambuteiajele din trafic.

Atunci când rețeaua electrică va fi decarbonizată și suficient de robustă pentru a încărca milioane de vehicule electrice, convertoarele catalitice capabile să elimine oxizii de azot ar putea fi în continuare importante.

Spre deosebire de autobuzele și mașinile care funcționează cu hidrogen, care produc energie prin intermediul unei reacții într-o celulă de combustibil, aplicațiile mai mari, cum ar fi cuptoarele din oțelării, vor arde direct combustibilul hidrogen. Această ardere la temperaturi înalte va transforma azotul molecular din aer în poluare cu oxizi de azot, care vor trebui eliminați.

De aceea, cercetătorii sunt încântați să dezvolte un prototip de convertor de emisii care poate funcționa în majoritatea situațiilor, având potențialul de a reduce radical emisiile toxice de la motoarele cu combustie și alte surse în viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Nu există semne de viață pe Venus. De ce nu poate fi legat sulful din atmosferă de viața extraterestră?

DAVINCI, prima misiune care va studia Venus atât prin survolare cât și prin trimiterea unei sonde

Conjuncția dintre Venus și Jupiter, un eveniment astronomic pe care nu trebuie să îl ratăm

Un nou val de misiuni pentru a explora Venus. Ar putea exista viață pe planetă?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase