Home » Știință » Terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC în primul an de tratament

Terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC în primul an de tratament

Publicat: 07.07.2022

Un nou studiu de la Universitatea Uppsala, din Suedia, arată că terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC.

Riscul crescut este cel mai mare în primul an de tratament și apoi scade. Studiul, care este acum publicat în Stroke, se bazează pe date de la peste un sfert de milion de femei din baza de date Biobank din Marea Britanie.

„Femeile care au început să ia contraceptive orale au avut un risc de două ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC), dar numai în primul an de utilizare”, spune Therese Johansson, de la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie al Universității Uppsala și unul dintre cercetătorii principali ai studiului.

„Dacă au continuat să ia contraceptive orale, riscul a scăzut și, după mai mult de un an de utilizare, nu am mai observat niciun risc crescut”, a continuat ea, potrivit Medical Xpress.

Contraceptivele orale și terapia hormonală

În întreaga lume, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de dizabilitate și deces prematur, ceea ce reprezintă echivalentul a 11% din numărul total de decese în fiecare an. Accidentul vascular cerebral este cauzat de modificarea fluxului de sânge către creier, fie din cauza unui blocaj cauzat de un cheag de sânge (infarct cerebral), fie din cauza unei hemoragii cerebrale.

Așa-numiții hormoni exogeni care conțin estrogen pot fi luați ca contraceptive orale pentru a proteja împotriva sarcinilor nedorite sau ca terapie hormonală în timpul menopauzei pentru a compensa pierderea de estrogen care are loc în acel moment. Terapia hormonală ajută la reducerea multor simptome ale menopauzei, inclusiv bufeurile, uscăciunea vaginală și schimbările de dispoziție.

S-a demonstrat că estrogenul are un efect protector asupra sănătății vasculare, dar este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cheaguri de sânge.

În studiu, cercetătorii au comparat incidența AVC-ului, precum și subtipurile specifice, infarct cerebral și hemoragie cerebrală, la femeile care au luat hormoni exogeni față de cele care nu au luat.

Contraceptivele orale cresc riscul de AVC pe termen scurt

„La vârsta la care femeile încep de obicei să ia contraceptive orale, foarte puține suferă un accident vascular cerebral. Diferența de risc de-a lungul vieții dintre cele care au luat contraceptive orale și cele care nu le-au luat este așadar mică, chiar dacă contraceptivele orale cresc riscul de AVC pe termen scurt”, spune Therese Johansson.

Terapia hormonală a fost anterior asociată cu un risc crescut de AVC atunci când este luată la câțiva ani după menopauză. De asemenea, s-a propus că aceasta protejează împotriva accidentului vascular cerebral dacă este începută înainte sau imediat după menopauză.

Terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC

„Am observat un risc crescut de apariție a ambelor versiuni de accident vascular cerebral, infarct cerebral și hemoragie cerebrală, în primul an de terapie hormonală, iar riscul de infarct cerebral a rămas ridicat după primul an”, spune Åsa Johansson, una dintre autoarele studiului.

„Spre deosebire de ceea ce au arătat cercetările anterioare, am observat un risc crescut de accident vascular cerebral în rândul femeilor care au început terapia hormonală înainte de menopauză. Dar am putut observa și că femeile care nu au avut terapie hormonală au avut risc crescut de AVC atunci când a început menopauza, în timp ce cele care au fost tratate nu au avut un risc crescut la începutul menopauzei”, a declarat ea.

Descoperirea ar putea duce la decizii mai bune de tratament

„Este important de subliniat că majoritatea femeilor tolerează bine hormonii exogeni și pot beneficia de efectele lor pozitive. Contraceptivele orale fac posibil ca femeile să prevină sarcini neplanificate și, de asemenea, pot preveni multe boli care afectează femeile, inclusiv cancerul ovarian și cancerul endometrial”, spune Therese Johansson.

„Terapia hormonală poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții prin atenuarea simptomelor menopauzei și, de asemenea, poate preveni osteoporoza. Cu toate acestea, unele femei au un risc crescut de AVC la utilizarea hormonilor exogeni, iar descoperirile noastre pot face posibil ca femeile și medicii să ia decizii mai bine fundamentate despre cine ar trebui să folosească hormoni”, spune cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiți și:

Legătura surprinzătoare dintre consumul de pește și cancerul de piele, conform unui nou studiu

Creierul tău este mai „fierbinte“ decât crezi. Ce temperaturi uimitoare poate atinge?

Cum afectează fumul de țigară pielea doar prin simpla atingere?

Oasele bolnave au concentrații mai mari de plumb, au descoperit cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase