Home » Știință » Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse

Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse

Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.03.2022

O echipă de oameni de știință a dezvoltat pastila contraceptivă pentru bărbați cu o eficiență de 99% la șoareci care nu a provocat efecte secundare observabile, medicamentul fiind așteptat să intre în teste pe om până la sfârșitul acestui an.

Concluziile au fost prezentate la reuniunea de primăvară a Societății Americane de Chimie și marchează un pas cheie către extinderea opțiunilor de contracepție pentru bărbați.

De când a fost aprobată pastila anticoncepțională feminină, în anii 1960, cercetătorii au fost interesați și de pastila contraceptivă pentru bărbați, a declarat Abdullah Al Noman, student absolvent la Universitatea din Minnesota, care a prezentat lucrarea.

Ce a dus la crearea acestei pastile?

„Mai multe studii au arătat că bărbații sunt interesați să-și împartă responsabilitatea contracepției cu partenera lor”, a spus el, dar până acum au existat doar două opțiuni eficiente disponibile: prezervativele și vasectomiile.

Operația de inversare a vasectomiei este costisitoare și nu reușește întotdeauna.

Anticoncepționalele feminine folosesc hormoni pentru a perturba ciclul menstrual, iar eforturile istorice de a dezvolta un echivalent masculin au vizat hormonul sexual masculin, testosteronul.

Problema cu această abordare, totuși, a fost că a provocat efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, depresia și creșterea nivelului de colesterol cunoscut sub numele de lipoproteine cu densitate scăzută, ceea ce duce la un risc crescut de boli cardiace.

Și pastile contraceptivă pentru femei are efecte secundare, printre care se numără riscul de coagulare a sângelui, dar deoarece femeile pot rămâne însărcinate în lipsa contracepției, calcularea riscurilor diferă.

Pastila contraceptivă pentru bărbați nu este hormonală

Pentru a dezvolta medicamentul non-hormonal, Noman, care lucrează în laboratorul profesorului Gunda Georg, a vizat o proteină numită „receptor al acidului retinoic (RAR) alfa”.

În corp, vitamina A este transformată în diferite forme, inclusiv în acid retinoic, care are un rol important în creșterea celulelor, formarea spermatozoizilor și dezvoltarea embrionilor.

Acidul retinoic trebuie să interacționeze cu RAR-alfa pentru a îndeplini aceste funcții, iar experimentele de laborator au arătat că șoarecii fără gena care creează RAR-alfa sunt sterili.

Pentru munca lor, Noman și Georg au dezvoltat un compus care blochează acțiunea RAR-alfa. Ei au identificat cea mai bună structură moleculară cu ajutorul unui model computerizat, scrie Science Alert.

„Dacă știm cum arată gaura cheii, atunci putem face o cheie mai bună, aici intervine modelul de calcul”, a spus Noman.

Substanța lor chimică, cunoscută sub numele de YCT529, a fost, de asemenea, concepută pentru a interacționa în mod specific cu RAR-alfa și nu cu alți doi receptori înrudiți RAR-beta și RAR-gamma, pentru a minimiza potențialele efecte secundare.

Pastila contraceptivă pentru bărbați ar putea ajunge pe piață în 5 ani

Atunci când a fost administrat oral la șoareci masculi timp de patru săptămâni, YCT529 a redus drastic numărul de spermatozoizi și a fost 99% eficient în prevenirea sarcinii după împerechere.

Cercetătorii au monitorizat greutatea, apetitul și activitatea generală a șoarecilor, negăsind efecte adverse aparente, deși aceștia, desigur, nu pot raporta efecte secundare precum durerile de cap sau schimbările de dispoziție.

La 4-6 săptămâni după ce nu le-a mai fost administrat medicamentul, șoarecii au putut din nou să se reproducă.

Echipa, care a primit finanțare de la National Institutes of Health și de la Male Contraceptive Initiative, lucrează cu o companie numită YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile pe oameni până în al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2022, a spus Georg.

„Sunt optimistă că acest lucru va avansa rapid”, a spus ea, preconizând un posibil termen de comercializare de 5 ani sau mai puțin.

„Nu există nicio garanție că va funcționa… dar chiar aș fi surprinsă dacă nu am observa un efect și la oameni”, a adăugat ea.

O posibilă problemă de încredere

O întrebare persistentă despre viitoarele pastile contraceptive masculine a fost dacă femeile vor avea încredere în bărbați să le folosească.

Dar sondajele au arătat că majoritatea femeilor ar avea de fapt încredere în partenerii lor, iar un număr semnificativ de bărbați au indicat că ar fi deschiși față de aceste medicamente.

„Contraceptivele pentru bărbați se vor adăuga la mixul de metode, oferind noi opțiuni care să le permită bărbaților și femeilor să contribuie în orice mod pe care îl consideră adecvat la utilizarea contraceptivelor”, susține inițiativa nonprofit pentru contraceptive masculine, care se angajează în strângere de fonduri și advocacy.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu a confirmat regiunea din creier care ne ajută să spunem ce trebuie

Apneea din timpul somnului la femeile însărcinate poate cauza schimbări similare autismului la nou-născuți

Cercetătorii au încercat să afle cum îți schimbă personalitatea substanțele psihedelice

De ce scrâșnim din dinți și cum putem scăpa de acest obicei nociv?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase