Home » Știință » Cea mai scurtă zi a fost înregistrată. Record pentru planeta Pământ!

Cea mai scurtă zi a fost înregistrată. Record pentru planeta Pământ!

Publicat: 03.08.2022

Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi. Chiar dacă noi, oamenii, nu am putut simți diferența, ne putem amăgi cu faptul că măcar a fost o zi lucrătoare.

Durata zilei de 29 iunie 2022, măsurată de International Earth Rotation and Reference Systems Service, a fost cu 159 de milisecunde mai scurtă decât 24 de ore întregi.

Aceasta este cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să folosească ceasuri atomice pentru a măsura viteza de rotație a Pământului.

Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi din ultimii doi ani

În general, Pământul face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Cu toate acestea, lungimea zilei variază din cauza mai multor factori, care o pot face mai lungă sau mai scurtă.

Forțele mareice dintre Pământ și Lună tind să facă ziua mai lungă. La fiecare 100 de ani, Pământul are nevoie de câteva milisecunde în plus pentru a finaliza o rotație în jurul axei. Mișcarea internă a planetei și a atmosferei modifică, de asemenea, durata zilei, la fel ca și mișcarea sateliților noștri, scrie IFL Science.

Dar în ultimii câțiva ani, se pare că durata zilei se scurtează. Pământul a doborât o mulțime de recorduri de viteză începând cu anul 2020. De fapt, în anul 2020 au fost înregistrate 28 dintre cele mai scurte zile din anii 1960 până acum.

De ce sunt zilele mai scurte?

Nimeni nu știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar o sugestie este legată de variabilitatea axei de rotație, care nu s-a clătinat la fel de mult în ultimii cinci ani.

Înțelegerea mișcărilor complexe ale planetei, mai ales dacă sunt legate de cicluri pe termen lung, ar putea dura ceva timp, dar, din fericire, majoritatea efectelor acestor variații sunt neglijabile. Dacă după mai multe luni sau chiar ani apare vreo diferență semnificativă, la ora și data oficiale poate fi adăugată (sau scăzută) o secundă „bisectă”.

Companiile gigant ale internetului (Facebook, Google, Amazon și Microsoft) ar vrea să se renunțe la această secundă, deoarece ar putea cauza erori în software.

Ultima secundă în plus i-a fost adăugată zilei de 31 decembrie 2016. Nu se prognozează adăugarea vreunei secunde în plus în 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce spune unul dintre cei mai mari biochimiști ai lumii despre originile vieții?

De ce nu are și Jupiter inele ca Saturn? Iată câteva posibile explicații

O nouă fotografie halucinantă de la Telescopul James Webb. Ce se vede?

Cel mai adânc canion din Sistemul Solar a fost fotografiat de satelitul Mars Express al ESA

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase